HOĆE LI STOŽER PRISTATI?

Ministar Fuchs predlaže da se cijepljene prvom dozom odmah oslobodi testiranja, ravnatelji ga podržavaju

Intencija je veća propusnost zaposlenika na radna mjesta, eventualno i poticaj na cijepljenje neodlučnih prvom dozom.

Radovan Fuchs

 Damir Krajac/Cropix

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs zalaže se za mogućnost da se prosvjetari cijepljeni prvom dozom ne moraju testirati prilikom ulaska u škole. Time ne bi morali čekati istek od 21 dana za dobivanje covid-potvrde, niti bi ju dobili, no dokaz o cijepljenju prvom dozom omogućio bi im 'ulaznicu' na radna mjesta.

- Osobno ću zamoliti Stožer da se razmotri mogućnost da svi koji se cijepe ne moraju čekati 21 dan nakon prve doze već da im se uz određenu potvrdu to verificira kao mogućnost ulaska na radno mjesto jer se imunitet počne stvarati od samog trenutka cijepljenja, rekao je Fuchs dodajući da nije siguran da će prijedlog biti prihvaćen. Očekuje se da će se Stožer u petak izjasniti.

Intencija je veća propusnost zaposlenika na radna mjesta, eventualno i poticaj na cijepljenje neodlučnih prvom dozom. Ovakvu inicijativu podržavaju u školama.

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Hrvatske, kaže kako takav prijedlog treba podržati jer djeluje u smjeru smanjenja broja djelatnika koji moraju na testiranje.

– Uz to, pretpostavka je da će se oni koji su cijepljeni prvom dozom, cijepiti i drugom. No, moram reći da imamo poteškoća s onima koji su preboljeli covid, no ne žele ravnateljima dostaviti svoje potvrde. Cijela zbornica i ravnatelj znaju da su bili na bolovanju kao pozitivni na covid. Nisu mi poznati razlozi takvog postupanja, kaže Hitrec.

Fuchsov prijedlog podržava i predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola Hrvatske, Antonija Mirosavljević, jer je nužno, kaže, smanjiti strasti i tenzije te dati mogućnosti zaposlenicima škola da se prilagode novonastaloj situaciji.

– Ravnatelji su se morali snaći u kratkome vremenu, biti svojevrsna spona između odluke Stožera i svojih zaposlenika. Većina ravnatelja se izvrsno snašla, no pojedini, ne svojom krivnjom, u kolektivu imaju pojedince koji ne odstupaju od svoga stava i s njima nema kompromisa. Imaju stav koji ne žele mijenjati, kaže Mirosavljević. Apelira na sve u sustavu za strpljenje i razumijevanje, prvenstveno u interesu učenika, koji su svjedoci neprimjerenih događanja u njihovoj školi.

Upozorava kako ravnatelji nisu svemogući i ne mogu sami riješiti ekscesne situacije, koje u ovome trenutku nisu definirane zakonom.

– Čvrsto stojimo iza toga da sankcija za ravnatelje ne smije biti. Mi pokušavamo provesti odluku Stožera, uz alate koji su nam dani. Mislim da je ključno u ovome trenutku stati na loptu, a poruka ravnateljima koji su na prvoj crti obrane je – držite se i izdržite, razgovarajte s ljudima, nipošto se ne upuštajte u fizičke obračune, kaže Mirosavljević.

Ukoliko dođe do situacije narušavanja javnog reda i mira, odnosno neovlaštenog i(li) nasilnog ulaska u škole, rješenje je u dojavi policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:27