UTJECAJNI PROREKTOR

Ministar Fuchs prijavio najbližeg suradnika rektora Borasa Državnom inspektoratu

Unatoč tome što će Ante Čović u kolovozu napuniti 72 godine, i dalje je zaposlenik Fakulteta Hrvatskih studija
Ante Čović i Damir Boras
 Srđan Vrančić/Tomislav Krišto/Cropix

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs uputio je Državnom inspektoratu zahtjev za inspekcijski nadzor provedbe propisa kojima se utvrđuju radni odnosi kod produljenja ugovora o radu nakon 70 godina.

Povod ministrovu zahtjevu, doznaje Jutarnji list, jest nezakonito produženje ugovora o radu prorektoru Sveučilišta u Zagrebu i najbližem suradniku rektora Damira Borasa, Anti Čoviću (71).

Unatoč tome što će Čović u kolovozu napuniti 72 godine, i dalje je zaposlenik Fakulteta Hrvatskih studija, gdje prema uvidu u registar zaposlenika i Centralni obračun plaća (COP) radi na 10 posto vremena kao redoviti profesor u trajnome zvanju, dok mu se za 90 posto radnog vremena plaća iz državnog proračuna isplaćuje u Rektoratu.

U zahtjevu upućenom glavnom državnom inspektoru Andriji Mikuliću, Fuchs se poziva na Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju kojim je propisano da ugovor o radu prestaje istekom akademske godine u kojoj je navršio 65, uz mogućnost produljenja ugovora do 70. godine u slučaju kad postoji potreba za nastavkom rada redovitog profesora.

- Smatramo kako nije postojala pravna osnova temeljem koje se nastavio radni odnos nakon dana isteka akademske godine u kojoj je prof. dr. sc. Ante Čović navršio 70 godina (2018./19.). Slijedom navedenoga nema zakonske mogućnosti za produljenje radnog odnosa do 74 godine života - piše ministar znanosti u zahtjevu za inspekcijskim nadzorom.

Kako doznajemo, Državnom inspektoratu upućena je još jedna prijava zbog nezakonitog produljenja ugovora o radu prorektora Čovića, a podnio ju je jedan zaposlenik Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U njoj je navedeno kako zapošljavanje prof. dr. sc. Ante Čovića na Hrvatskim studijima 16. studenoga 2018. u dobi od 69 godina i produžavanje ugovora o radu za akademske godine 2019./20. i 2020./2021. nisu provedene na zakonit način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:05