PITANJE SIGURNOSTI

Ministar Fuchs ravnateljima škola poslao detaljne upute za postupanje u slučajevima ugroze

Ministarstvo je također od ravnatelja škola zatražilo da najkasnije do 22. svibnja popune upitnik o procjeni razine sigurnosti u školskoj ustanovi

Radovan Fuchs

 Damir Krajac/Cropix

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs uputio je danas dopis svim ravnateljima škola u kojemu poziva na potrebu podizanja sigurnosne razine boravka učenika u školskim ustanovama na području Hrvatske, s ciljem „sprječavanja rizičnih i opasnih okolnosti i stanja koja mogu dovesti do ugrožavanja sigurnosti, zdravlja i života učenika i djelatnika“.

U dopisu ravnateljima proslijeđen je dokument naziva „Smjernice za postupanje školskih ustanova u slučajevima ugroze s neželjenim posljedicama“, koje je, kako Fuchs navodi u dopisu, Ministarstvo znanosti izradilo u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova.

Riječ je o dokumentu na tri stranice s detaljnim uputama o postupanju.

„Želimo vas još jednom podsjetiti na iznimnu važnost suradnje školskih ustanova s institucijama na lokalnoj razini u sprječavanju i rješavanju nasilja te drugih rizičnih i kriznih situacija“, stoji u ministrovu dopisu.

Fuchs također u pismu navodi kako su s ciljem međuresorne suradnje i koordinacije na lokalnoj razini „uspostavljeni gradski i općinski timovi za prevenciju i borbu protiv nasilja koji redovito održavaju koordinacijske sastanke tijekom kojih se razmjenjuju informacije od značaja za postupanje nadležnih službi u kriznim situacijama“.

Ministar obrazovanja također napominje da su ravnatelji škola članovi gradskih i općinskih timova te ih moli da obavezno sudjeluju u njihovom radu i odazovu se na sastanke kojima koordiniraju načelnici policijskih postaja.

Ministarstvo je također od ravnatelja škola zatražilo da najkasnije do 22. svibnja popune upitnik o procjeni razine sigurnosti u školskoj ustanovi te naprave izvješće o provedenim aktivnostima s ciljem podizanja sigurnosti u školama.

Naime, današnji incident u jednoj zagrebačkoj školi zbog kojega je intervenirala policija i to nakon prijetnji učenika vezanoj uz oružje, jedan je u nizu prijava koje stižu policiji nakon beogradske tragedije. Prema potvrdi ravnateljice škole, policiju je pozvala nakon što je dobila informaciju o postojećoj prijetnji učenika.

- Nikome nije ništa, sve je u redu, morali smo postupiti po protokolu i prijaviti slučaj. Razloga za paniku nema, rekla nam je ravnateljica škole, dodajući kako je policija stigla vrlo brzo po dojavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:10