IZJAVA

MINISTAR GORAN MARIĆ OGLASIO SE O KUĆI O KOJOJ JE PRVI PISAO JUTARNJI 'Svu svoju imovinu stekao sam prije uključivanja u politiku'

 
 CROPIX

Ministar državne imovine Goran Marić, čiju imovinu istražuje Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, u ponedjeljak je u Bistri poručio da je svu svoju imovinu stekao prije uključivanja u politiku, a i da se naradio u 40 godina.

Marić je odbio bilo što više reći o istrazi Povjerenstva vezano uz kuću od 67 četvornih metara u Remetama koju je izostavio iz svih imovinskih kartica, a o kojoj je prvi pisao Jutarnji.

"Sve što bih rekao moglo bi biti protumačeno kao pritisak na povjerenstvo", rekao je Marić u Bistri nakon potpisivanja Ugovora kojim njegovo ministarstvo zemljište u vlasništvu države prenosi na Zagrebačku županiju za izgradnju nove bolnice za kronične bolesti dječje dobi.

Na novinarsko pitanje o istrazi, ponovio je da će se očitovati kada povjerenstvo završi svoj posao.

"Cijenim, poštujem i volim institucionalnu Hrvatsku tako da povjerenstvo može na miru raditi svoj posao, a kada završi povjerenstvo, naravno da ću se očitovati o svemu tom", rekao je Marić.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa proučava okolnosti vezane uz imovinu ministra Marića nakon otkrića Jutarnjeg lista da je kuću od 67 četvornih metara u zagrebačkim Remetama izostavio iz svih imovinskih kartica iako je bila u vlasništvu njegove supruge.

U ministrovoj kartici iz 2008. godine spominje se samo zemljište na kojemu se nalazi sporna kuća. No, u kasnijim karticama više se ne spominje ni zemljište, iako su kuća i zemljište od 2006. do 2013. godine glasili na Marićevu suprugu.

Darovnim ugovorom nekretnina je 2013. godine prebačena na njihova sina pa je u imovinskoj kartici više nije ni dužan prijavljivati.

Kuća u Živogošću

Podsjetimo, i Globus je u travnju otkrio nepoznate detalje o privatnoj imovini ministra Marića, preciznije veliki nerazmjer između realne i javno deklarirane vrijednosti njegova ljetnikovca u Živogošću, ali i Marićev “zaboravljeni” apartman na moru - koji ministar nikad nije prijavio u imovinskoj kartici.

Ministar Marić je na sličan način u imovinskoj prijavio da njegov ljetnikovca tik uz more u Živogošću, ukupne površine 245 četvornih metara, vrijedi tek 850 tisuća kuna, dok su trgovci nekretninama za tjendik Globus procjenili da se radi o vrijednosti od oko tri do 3,7 milijuna kuna. Također je tada objavljeno kako ministar Marić apartman u Turnju nikada nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici. Apartman površine 37 kvadrata, kojeg je kupio 2001. godine, prodao je 2014. godine. Ali niti tu činjenicu ministar nije naveo u svojoj imovinskoj kartici.

Reakcija ministra Marića tada je glasila: “Kamen spoticanja nije vikendica, nego onih 1300 protiv kojih se vodi postupak za iseljenje, jer nisu plaćali Republici Hrvatskoj 25 godina naknadu za korištenje državnih nekretnina. Kamen spoticanja su oni koji su kupili stanarska prava za 5000 eura, a nisu 25 godina plaćali ratu od 100 kuna. Kamen spoticanja su trgovačka društva, koja su ušla u vlasništvo nekretnine, a ona im nije ušla u temeljni kapital”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:43