DARKO HORVAT

MINISTAR GOSPODARSTVA O 'AFERI SMS' 'Čekamo rezultate istrage. Svima nam je naštetio proces, no svi će naći pravdu pred istražnim organima RH'

 
Na fotografiji: Darko Horvat
 Ronald Goršić / CROPIX

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je u srijedu, vezano uz tzv. "aferu SMS", da čekaju rezultate istrage nakon koje će svi koji su sudjelovali u toj aferi naći svoju pravdu pred istražnim organima.

"Svi skupa čekamo da se proces istraži. Svima nam je naštetio proces koji se dogodio i ono što je činjenica - čekamo rezultate istrage, svjesni činjenice da će nakon toga svi koji su sudjelovali u toj aferi i naći svoju pravdu pred istražnim organima RH", kazao je Horvat novinarima u Varaždinu upitan kako gleda na činjenicu da se u optužnici u tzv. "aferi SMS" ne spominje zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, nego njegov kum i bivši vozač ministra poljoprivrede Blaž Curić.

Upitan o političkoj odgovornosti aktera u toj aferi odgovorio je da "do konačnog rezultata istrage trebamo biti barem malo suzdržani i strpljivi i pričekati kakve će rezultate dati istraga".

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, upitan kako komentira činjenicu da je prema optužnici njegov bivši vozač Blaž Curić davao bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi telefonske brojeve pojedinih dužnosnika, rekao je kako o tome ništa ne zna.

"Kada govorimo o sudskom procesu nemam tu što posebno komentirati osim da očekujemo - ja osobno i prije svega Vlada, da se cijeli slučaj što prije završi i oni koji su se ogriješili o hrvatske zakone privedu pravdi", rekao je Tolušić.

Osječki Županijski sud u utorak je produljio pritvor osumnjičenicima u tzv. "aferi SMS", bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi i bivšem vozaču ministra poljoprivrede Blažu Curiću, koje Uskok tereti zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu.

Optužnicom se prvookrivljenog Vargu tereti da je od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba izrađivao lažnu korespondenciju "navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Republici Hrvatskoj" u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, kao i postupku izručenja Hrvatskoj Ivice Todorića, o čemu je odlučivao nadležni sud u Velikoj Britaniji.

Iz sačinjene lažne korespondencije, smatra tužiteljstvo, proizlazi kako "pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona protiv navedenih osoba ili kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se te osobe u kaznenim postupcima bez ikakve osnove i dokaza osude", a sve kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihovog prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Curića se optužnicom tereti da je Vargi dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:15