PUN OPTIMIZMA

MINISTAR HORVAT: 'Imamo dva moguća modela financiranja otkupa Ine. Obećanje o 100.000 radnih mjesta? To je zapravo konzervativna brojka'

Darko Horvat
 Marko Todorov / CROPIX

Ministar gospodarstva Darko Horvat otkrio je u razgovoru za Newsroom N1 televizije kako država ima dva modela financiranja otkupa INA-e, ali nije želio govoriti o o detaljima oko prezentacije modela otkupa koja će sutra ugledati svjetlo dana.

- Kada bih ja iznosio takve brojke danas, bio bih paušalan, a ovaj razgovor nevjerodostojan. Brojka koju ćemo sutra staviti na stol bit će povod za razgovore, rekao je Horvat.

- U ovom trenutku nemamo novac, ali postoji perspektiva. Dva su modela unutar kojih imamo mogućnost pronaći sredstva za povratiti INA-u, rekao je ministar.

Govoreći o izbornom programu, naglasio je da su sve brojke, od minimalne i prosječne plaće do rodiljnih naknada, realne.

- Imali smo kontinuitet, sve su brojke u pravcu pozitivnog i sve će se to nastaviti u iduće četiri godine, ovo je ne realno nego konzervativno kad govorimo o procjenama. To nisu obećanja, to je puka realnost, zaključio je u razgovoru za N1.

Podsjetio je da bismo trebali imati 12 milijardi europskog novca na raspolaganju, no koliko smo daleko od toga?

- Siguran sam da smo naučili dinamički puno brže povratiti novac, u takvoj smo inerciji, imamo ugovorene projekte, bit će sve apsorbirano, uvjerava Horvat koji tijekom rujna očekuje visoki konsenzus u Vijeću, i većinu u parlamentu da se krene s realizacijom. Smatra da se može odmah krenuti u određene aranžmane, da neki natječaju mogu krenuti u obradu i analizu.

Uvjerava i da će u prvoj godini mandata delimitirati rodiljne naknade, iako to nisu učinili u četiri godine prošlog mandata.

- Sve iz programa ima izvorište u proračunu i sredstvima EU. Imamo europski socijalni fond, dosad se nije događalo da se rodiljne naknade mogu iz toga isplaćivati, ali ne vidim razlog zašto se to ne bi moglo, optimističan je ministar gospodarstva.

Kaže kako su pokazali kontinuitet i u smanjivanju poreza te da će tako i nastaviti, kao i s ukidanjem neporeznih davanja.

Lošu turističku sezonu nadoknadit će, kaže, rast drugih segmenata gospodarstva.

- Kojih? Industrija. Koja? Prerađivačka, drvna... Tu je velika perspektiva, kaže Horvat, a na pitanje gdje vidi obećanih 100.000 radnih mjesta, odgovara:

- Imamo sada 273 zahtjeva za nove investicije, to je 20.000 novih radnih mjesta, kada tome nadodate sumu novca koju ulažemo u istraživanje i implementaciju novih tehnologija, ovih 100.000 je zapravo konzervativna brojka, optimistično će Horvat.

Najavio je nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta za industrije koje su pogođene, te potpore za skraćeni radni tjedan. U loše jesenske prognoze vjerovat će tek kad ih vidi i pita se kad je to SDP imao rast od 3 posto, kao HDZ, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:12