SLUČAJ FRKA PETEŠIĆ

Ministar Horvat o stanu predstojnika ureda premijera: ‘Dogodila se samoobnova‘

Nacional navodi da je država odlučila ekspresno obnoviti stan koji koristi ‘državni moćnik‘ dok su drugi građani strpljivo čekali donošenje Zakona o obnovi

Ministar graditeljstva Darko Horvat

 Ronald Gorsic/Cropix

U Banskim dvorima održan je koalicijski sastanak vladajuće većine, piše N1. Novinarima su izjave nakon sastanka dali ministar graditeljstva Darko Horvat i šef Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić.

Koalicijski sastanak

“Predsjednik Vlade je upoznao koalicijske partnere s aktivnostima obnovi. Zatim smo raspravljali i o mjerama koje poduzima Stožer civilne zaštite na sprečavanju daljnjeg širenja covida-19. Predsjednik Vlade nas je izvjestio o paketu mjera kojima bi se ublažio najavljeni udar i podizanje cijene energenata. Tu je bilo riječi i o popisu stanovništva i mjerama koje se sada poduzimaju”, rekao je Branko Bačić.

“Vladajuća većina je zadovoljna izvješćem koje je predsjednik Vlade. Cilj i jedan od prioriteta je kako i na koji način ubzrati sanaciju prostora koji je zahvaćen potresom u Zagrebu, na Banovini i u Krapinsko-zagorskoj županiji”, rekao je.

Stan Frke Petešića

Na pitanju o obnovi stana predstojnika kabineta premijera Zvonimira Frke Petešića, Bačić je dao riječ ministru Darku Horvatu.

“Nikakve ekspresne obnove bilo nije, dogodila se ekspresna samoobnova”, rekao je Horvat. “Sustanari su donijeli odluke. Država je dala suglasnost”, dodao je ministar.

Prema dokumentu koji je objavio Nacional već je 5. svibnja 2020., otprilike mjesec i pol nakon potresa, s tvrtkom Graditelj Zaprešić sklopljen ugovor po provedenoj jednostavnoj nabavi za sanaciju državnog stana koji koristi predstojnik Ureda predsjednika Vlade, na iznos od 123.573 kuna, a mjesec nakon toga i ugovor na iznos od 32.065 kuna.

Nacional navodi da je država preko direktorice tvrtke Renate Sabo odlučila ekspresno obnoviti stan koji koristi "državni moćnik" dok su drugi građani strpljivo čekali donošenje Zakona o obnovi koji je tada bio tek prijedlog, a zakupnici i vlasnici obnovu poslovnih prostora. Nacional navodi da je tim iznosom obnovljen i dio zabatnog zida koji inače po zakonu predstavlja zajednički dio zgrade i koji se obnavlja na teret svih suvlasnika.

Zvonimir Frka Petešić pak ranije danas oštro je opovrgnuo medijske napise poručivši da nisu točni, kao i da on nije tražio niti urgirao kod Državnih nekretnina da se čim prije krene s obnovom stana u kojemu živi kao najmoprimac.

Zahtjev za opozivom

“Bit će vrlo teško opoziciji skupiti dovoljan broj ruku”, komentirao je ministar zahtjeve oporbe za njegovim opozivom. “Iz dana u dan, obnova ide”, istaknuo je Horvat.

Komentirao je i najave da bi Hrvatska morala vratiti novac za obnovu iz Fonda solidarnosti Europske unije.

“Oznojili smo se da bismo taj novac priskrbili Hrvatskoj i nećemo doputiti da se i jedan euro vrati u Bruxelles”, kazao je ministar i dodao da rokovi nisu sveto pismo, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:27