PRIJEDLOZI KOD PREMIJERA

Ministar Horvat: ‘Radimo na paketu zakona koji će ubrzati obnovu, promjene kreću ove jeseni‘

Komentirajući moguće izmjene Zakona o obnovi, Horvat je istaknuo kako rade predmetne izmjene i dopune
Darko Horvat
 Darko Tomas/Cropix

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat za N1 komentirao je obnovu Zagreba i izmjenu zakona kako bi se obnova ubrzala.

'Radimo na pripremi odluka koje postaju izvršne, završavaju se procesi javne nabave. Za tri takva projekta posao je završen, u procesu nabave je 18, a više od 30 projekata je u završnoj fazi pripreme. Proces u Zagrebu je pokrenut, a koliko će se brzo odvijati ovisi o raspetljavanju tri ključna problema – identifikacije prebivališta na dan potresa, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i verifikacije je li prostor legalan ili nje', rekao je na početku Darko Horvat.

Na prozivke Anke Mrak-Taritaš da obnova još nije ni počela i da od nje neće biti ništa kazao je kako bi se netko poput nje koja je radila ovaj posao, trebao kloniti paušalnih izjava.

'Što se tiče javnog natječaja, 13 javnih poziva, 368 aplikacija, ukupnog iznosa preko 8,8 milijardi kuna analizirano i ugovore za 500 projekata, svi nevjerni Tome koji sugeriraju ili ih muči period od 18 mjeseci unutar kojeg se sredstva Fonda solidarnosti moraju utrošiti, jasna poruka – velika većina tih projekata će u 18 mjeseci završiti, a ono što nećemo uspjeti financirati iz Fonda, financirat ćemo kroz program države. Dinamika izdavanja odluka putem kojih Fond postupa, sustav javne nabave kojeg nismo zaobišli, i ta dinamika koja iz tjedna u tjedan postaje veća. Kad prođete Zagrebom, iz ulice u ulicu niču skele', kazao je.

Komentirajući moguće izmjene Zakona o obnovi, Horvat je istaknuo kako rade predmetne izmjene i dopune.

'Zakon o obnovi prioritetno mora imati proces obnove. Želimo prolazni model koji brzo može iznjedriti određeni broj pravomoćnih rješenja da se brzo pokrene postupak putem javne nabave i dovede operativa na teren. Radimo na paketu zakona koji će obnovu pojednostaviti, a neke stvari pravno i legitimno ubrzati. Moguća je i izmjena Zakona o vlasništvu', dodao je.

'Neki su prijedlozi već kod premijera, ali kod paketne promjene trebaju i drugi resori. Ako se stvari postave na način da ne možemo paralelno voditi tri ili četiri procesa, ako je prioritet obnova, paketna izmjena zakona može donijeti puno. Promjena će nastupiti ove jeseni', zaključio je za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 23:41