O PLJAČKI INE

Ministar i šef HERA-e poslali svoje zamjenike na ‘rešetanje‘ u Sabor: ‘Titan Plenković odlučio vas je progutati‘

Kako je moguće da je INA oštećena za milijardu kuna, a da HERA ništa nije primijetila i danas tvrdi da je sve bilo po zakonu, zanimalo je zastupnike

Nikola Vištica, Željko Vrban

 Damjan Tadic/Cropix

Ni plenarna sjednica Sabora na kojoj se na inicijativu oporbe raspravlja o izvješću HERA-e bez predsjednika Upravnog vijeća Danijela Žambokija, oporbi nije donijela odgovore niti na jedno pitanje zbog čega je Sandra Benčić, Zeleno-lijevi blok, zaključila kako je ovo "zabavno gledati, kao da HDZ ima dvije frakcije". Premda Vlada nije prihvatila izvješće HERA-e, što samo po sebi predstavlja uvod u smjenu, nije potegnula pitanje izravne odgovornosti Danijela Žambokija nego mu je omogućila elegantan bijeg - da sam podnese neopozivu ostavku i ne pojavi se - bez ikakvih konsekvenci - na sjednici.

Kako je moguće da je INA oštećena za milijardu kuna, a da HERA ništa nije primijetila i danas tvrdi da je sve bilo po zakonu? Zašto je omogućila protuzakonitu zaradu OMS-u, maloj tvrtki s jednim zaposlenim koja se nikad prije nije bavila trgovinom plinom i dala joj dozvolu za trgovinu? Kako je omogućena protuzakonita dobit; da plin kupuju po fiksnoj cijeni od 19,46 eura po megawat satu, a onda ga preprodaju po 210 eura? Kako je Plinara istočne Slavonije, preko koje se taj projekt realizirao, uopće mogla trgovati plinom, a da uopće nije imala dozvolu za trgovinu nego samo za distribuciju?

S tim je pitanjima oporba zasula Željka Vrbana, zamjenika predsjednika Upravnog vijeća koji je, ukratko, uvjeravao da je sve bilo po zakonu i Ivu Milatića, državnog tajnika Ministarstva gospodarstva koji, pak, tvrdi da je HERA nezavisno tijelo, a Vlada je vjerovala da će svoj posao raditi u najboljoj vjeri. Kritiku da Vlada nije ništa poduzela Milatić je kategorički odbacio:"Zakon je jasan, ministar ne može ništa narediti HERA-i, to je jasno kao dan. HERA je neovisno regulatorno tijelo". SDP-ov Peđa Grbin prozvao ga je zbog tog stava "da je regulator samo radio po svome, a oni su, pak, samo upućivali primjedbe".

U obranu Vlade stao je HDZ-ov Marko Pavić. On je naglasio da je Vlada donijela Zakon o sprječavanju pranja novca, koji je bankama omogućio da razotkriju pljačku u INA-e.

Vrban je, pojašnjavajući prodaju i preprodaju plina iz INA-e ponovio sve što je Žamboki govorio prošlog tjedna na Odboru za gospodarstvo. HERA, kažu oni, ne regulira odnose između INA-e i trgovaca plinom. HERA na tromjesečnoj razini od svih opskrbljivača i trgovaca plinom prikuplja podatke o nabavi i prodaji plina. HERA, tvrde dalje, ne raspolaže i ne analizira pojedinačne ugovore o prodaji plina. HERA nije uočila negativan utjecaj cjelokupnog veleprodajnog tržišta, za nadziranje je nadležna Agencija za suradnju energetskih regulatora i po predmetnim transakcijama nije dobila nikakva upozorenja od njih niti ikakve prijave.

Ta je obrana iziritirala Zvanu Brumnića, KSD, koji je Vrbanu sugerirao: "Govorite da ništa ne možete, da ste sve prepustili Vladi. Bilo bi dobro da ste pročitali što je djelokrug rada HERA-e. Radite idiotima građane, koji gledaju da je netko uzeo milijardu kuna, a vi kažete da to nije jedini ugovor gdje se hrvatski plin prodaje po 20 eura..."

Vrban mu je odgovorio kako nitko lani nije mogao predvidjeti da će tako skočiti cijena plina. Prigovore o tome da Vlada ni prethodno izvješće HERA-e nije prihvatila upozorivši na lošu strukturu, a u recentnom se ponovila ista stvar, Vrban je pojasnio time da je struktura ista "jer su htjeli zadržati dosljednost u izvještavanju", ali je poručio "da su spremni raditi na tome".

"Da je plin korišten po 20 eura, kao što je trebao, ne bilo inflacije u Hrvatskoj", upozorio je SDP-ov Boris Lalovac, a njegova kolegica Mirela Ahmetović procijenila: "Da je HERA nadzirala što rade naša energetska poduzeća, onda je mogla znati da je lani u lipnju HEP najprije objavio natječaj i postigao INA-inu cijenu od 35 eura po megavatsatu za plin, a onda natječaj poništio i prihvatio skuplju cijenu od 39 eura. Da ste nadzirali, moglo se znati kolika će cijena plina biti danas u odnosu na lanjsku u lipnju."

Čarobno je ime vaše institucije, ironizirao je SDP-ov Arsen Bauk podsjećajući da je Hera bila vrhovna starogrčka boginja, kći titana Krona, koji je svoju djecu doživljavao kao prijetnju svojoj vlasti pa ih je sve, pa tako i Heru, pojeo. Hera je ipak nastavila živjeti u njegovom želucu. "Nekoliko tisuća godina kasnije, jedan drugi titan - Plenković, Heru doživljava kao prijetnju svojoj vlasti i odlučio ju je progutati. Vi ste sada u njegovom želucu. Nekoliko tisuća godina kasnije, u grčkoj mitologiji i HDZ-ovoj mito-logiji, Hera je završila u titanovom želucu", ustvrdio je Bauk i ostavio otvorenim pitanje kako će izaći.

Državnom tajniku Milatiću smeta što se HERA u izvješću usmjerila na stanje električne energije i oskudno o stanju plina i toplinarstva. I on drži da je nedopustivo da se REMIT ne prinosi u Hrvatskoj. Po njemu trebali smo imati dnevne podatke, "Hrvatska ima infrastrukturu, mogućnosti u smislu sigurnih dotoka informacija za sve naše energetske kompanije preko SOA-e. Ali mi, nota bene, imamo HROTE, koji ima svoju virtualno trgovanje, gdje se iz tih podataka, neovisno o REMIT-u, moglo vidjeti nešto. Ministarstvo je jasno propisalo tko može biti trgovac, opskrbljivač i nije nikako normalno da opskrbljivaču 80 posto poslovanja ode u preprodavanje i špekulacije".

Grbin je rekao da je iz "INA-e maznuto milijardu kuna, ovdje je trebao biti ministar i odgovarati na pitanja, ali očito nema hrabrosti" i pitao gdje se fizički nalazi plin iz ove pljačke. Milatić mu je odgovorio da to znaju oni koji vode tržište i koji imaju podatke gdje je i što išlo. "Koliko ja znam, hrvatski plin u načelu ostaje u Hrvatskoj jer je on u takvom tlaku da ne može izaći van", pojasnio je Milatić.

Nezavisna Karolina Vidović Krišto podsjetila je kako je još ranije tražila da se Žambokija makne jer je krivotvorio životopis: nije napisao da je bio predsjednik NO-a Karlovačke banke kada je nestalo nekoliko stotina milijuna kuna.

"Sad je nadzirao INA-u i nestala je milijarda. Vaša Vlada svjesno vodi politiku pljačke vlastitog naroda jer se za Žambokija znalo pa ste ga imenovali. A HERA ima tradiciju donošenja odluka protiv građana i kršenja zakone jer je, kao i za vrijeme SDP-a, donosila protupravne odluke vezane uz vjetroelektrane Krš-Pađene."

Milatić je odgovorio da su kod vjetroelektrane Krš-Pađene, po njegovom saznanju, problem poljski putevi, te da sve funkcionira sukladno propisima - a možemo razgovarati jesu li oni dobri.

"Vjetropark Krš-Pađene je korupcija teška dvije milijarde i 200 milijuna kuna. Znali ste za Žambokija, i svjesno ste ga postavili da bi dalje mogao pljačkati, ovaj put INA-u. Sram vas bilo!", zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:07