SVEČANI ISPRAĆAJ

MINISTAR ISPRATIO HRVATSKE MORNARE U NATO-ovu OPERACIJU NA SREDOZEMLJU 'Uvjeren sam da ćete biti uspješni i profesionalni u provedbi zadaća'

 M. Čobanović / MORH

Svečani ispraćaj 2. hrvatskog kontingenta u NATO-ovu operaciju potpore miru Sea Guardian na Sredozemlju, koji čini posada i brod Hrvatske ratne mornarice RTOP – 42 ‘Dubrovnik’, održan je 30. kolovoza 2019. ispred sidrišta u vojarni Admiral flote Sveto Letica-Barba u Splitu.

Zajedno s obitelj i prijateljima svečanom ispraćaju kontingenta prisustvovali su izaslanik Predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH i Predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, posebni savjetnik ministra obrane Ivica Ušljebrka, direktor Glavnog stožera OS RH viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli, zapovjednik Zapovjedno operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, te ostali visoki uzvanici i predstavnici lokalnih i civilnih vlasti.

Ministar obrane istaknuo je kako je prethodno upućeni kontingent, posada raketne topovnjače Vukovar zadaću odradila besprijekorno dobivši brojne pohvale od zapovjednika mornaričkih snaga NATO-a i time pokazala kako je Hrvatska ratna mornarica, a time i Hrvatska vojska pouzdan saveznik i partner. 'Uvjeren sam kako ćete i vi, posada raketne topovnjače Dubrovnik, biti jednako uspješni i profesionalni u provedbi svojih zadaća kao i vaši prethodnici', rekao je.

Ministar je naglasio kako sudjelovanjem u operacijama, Hrvatska ratna mornarica jača vlastite sposobnosti i interoperabilnost te time potvrđuje kontinuirani razvoj što pokazuju brojni projekti realizirani u mandatu ove Vlade, kao što je ustrojavanje Satnije mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama koja je dosegla punu operativnu sposobnost. Ove godine zaprimljen je i prvi Obalni ophodni brod Omiš koji je u sastavu Obalne straže te u skladu s mogućnostima i potrebama slijedi ugovaranje ostalih brodova. Također ministar je podsjetio kako od jeseni kreće nova akademska godina za drugi naraštaj kadeta Vojnog pomorstva koji je izazvao veliki interes među mladima.

'Riješili smo problem koji nitko nije rješavao 20 godina i osigurali smo da se našim mornarima priznaju prava kao u civilnoj službi', naglasio je ministar osvrnuvši se ovom prilikom i na Sporazum o priznavanja plovidbene službe ostvarene na ratnim brodovima Hrvatske ratne mornarice i brodovima Obalne straže RH i stjecanja zvanja u pomorstvu, potpisan s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.

'Investirali smo u kvalitetu života naših mornara, kako u vojarni u Pločama tako i ovdje u vojarni „Admiral Sveto Letica-Barba“, od sportskih sadržaja do smještajnih prostora', kazao je ministar poručivši kako su odlučni u namjeri da svim pripadnicima HRM-a osiguraju sve potrebne uvjete kako bi bili spremni za provedbu zahtjevnih zadaća koje ih očekuju.

Sjećanje na Kornatsku tragediju

Također, ministar Krstičević povodom obilježavanja 12. obljetnice Kornatske tragedije u kojoj je život izgubilo 12 vatrogasaca, istaknuo je: 'Izražavam duboko poštovanje prema našim vatrogascima koji su poginuli. Naša je zadaća danas jačati sustav kako se ovakvi događaji više nikad ne bi ponovili.'

Počast poginulim vatrogascima Hrvatska vojska odala je počasnim preletom kanadera iznad Tisnog.

Uvježbani i motivirani Hrvatski mornari

Direktor Glavnog stožera OS RH viceadmiral Robert Hranj u svom se govoru osvrnuo na povijest sudjelovanja Hrvatske u mirovnim misijama i operacijama koje su se ulaskom u NATO savez uvelike intezivirale. 'Sudjelovanjem u misijama i operacijama Hrvatska pokazuje da je spremna preuzeti svoj dio odgovornosti i podijeliti teret s drugim zemljama saveznica u uspostavi mira i sigurnosti', rekao je viceadmiral Hranj.

'Uvježbani ste i motivirani, imat ćete priliku iskazati vaše sposobnosti i vještine i uvjeren sam da ćete zadaću koja je pred vama izvršiti na najbolji način', poručio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli, kazavši kako je njihov angažman još jedan u nizu doprinosa u procesu razvoja sposobnosti Hrvatske vojske za zajedničko djelovanje sa snagama država članica NATO-a.

Zapovjednik 2. HRVCON-a kapetan korvete Stipe Mornar zahvalio se nadređenima na ukazanom povjerenju kazavši kako su pripadnici kontingenta prošli zahtjevnu obuku te su potpunosti spremni za uvjete koji ih čekaju na Sredozemnom moru. 'Naš odlazak u NATO vođenu operaciju Sea guardian doprinos je zajedničkim naporima partnerskih zemalja u cilju osiguranja područja Sredozemnog mora, a u svrhu prepoznavanja aktivnosti koje bi predstavljale sigurnosnu prijetnju', pojasnio je kapetan korvete Mornar.

Nakon svečanog ispraćaja brod RTOP – 42 Dubrovnik isplovio je iz luke Lora u operaciju Sea Guardian.

Drugi hrvatski kontingent broji 33 pripadnika

Drugi hrvatski kontingent u NATO operaciji potpore miru SEA GUARDIAN u središnjem Mediteranu sudjelovat će od 30. kolovoza do 18. rujna 2019. s brodom Hrvatske ratne mornarice, raketnom topovnjačom RTOP-42 DUBROVNIK.

Drugi HRVCON broji 33 pripadnika Hrvatske ratne mornarice, od kojih je i jedna žena. Zapovjednik 2. HRVCON-a je kapetan korvete Stipe Mornar, a zapovjednik RTOP-42 poručnik je bojnog broda Ante Uljević.

Raketna topovnjača RTOP-42 DUBROVNIK klase Helsinki duga je 45 metara, širine 8,9 metara te postiže brzinu od 28 čvorova.

Sudjelovanje broda HRM-a u ovoj operaciji prilog je doprinosu Republike Hrvatske savezničkim naporima osiguranja zajedničke sigurnosti na moru kroz temeljne zadaće operacije: podupiranje borbe protiv terorizma, podupiranje pomorske situacijske informiranosti te doprinošenje razvoju regionalne pomorske sigurnosti, kao i osiguravanje slobode navigacije, provođenje zadaće pomorskog presretanja, borbu protiv proliferacije oružja za masovno uništenje i zaštite ključne infrastrukture.

Podsjetimo, u istoj operaciji u rujnu prošle godine sudjelovala je RTOP-41 VUKOVAR. U dvadeset i dva dana provedena u području operacije raketna topovnjača VUKOVAR preplovila je preko 4000 nautičkih milja, a značajan doprinos 1. HRVCON-a u navedenom angažmanu posebno je pohvalio zapovjednik mornaričkih snaga NATO-a

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:31