SLUČAJ OTKRIO JUTARNJI

MINISTAR JAKOVINA O SRUŠENIM KVOTAMA 'Odšteta od 97,5 milijuna kuna? O tome uopće nije bilo govora'

Belisce, 040314.Tihomir Jakovina u posjetu je Beliscu gdje se susreo s gradonacelnikom Dinkom Buricem, nakon cega su zajednicki obisli tvrtke Duropack, Hidrobel i tvrtku Flochista.Na fotografiji: Dinko Buric, gradonacelnik Belisca i Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / CROPIX

BELIŠĆE - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nastojao je relativizirati potencijalni problem plaćanja čak 97,5 milijuna kuna odštete šećeranama Viro i Sladorana, nakon što im je Upravni sud dao za pravo u sporu s ministarstvom oko raspodjele proizvodnih kvota šećera.

- O odštetnim zahtjevima u ovom slučaju uopće nije bilo govora. Upravni sud o tome uopće ne odlučuje, već samo može poništiti rješenje i vratiti ga ministarstvu na ponovno odlučivanje. No, još nismo dobili odluku i njezino obrazloženje, pa ne mogu o tome detaljnije govoriti, ali ćemo sasvim sigurno poduzeti sve pravne korake kako bismo zaštitili interese ministarstva i Republike Hrvatske - rekao je Jakovina tijekom posjeta Belišću, koji istaknuo kako je odluku o raspodjeli proizvodnih kvota šećera donio „temeljem zakonskih ovlasti.“

- Pri tome sam, prije svega, vodio računa o širim interesima poljoprivrednih proizvođača i prehrambene industrije. Napomenuo bih i da niti jedna šećerana nije iskoristila kvotu na koju su se dvije žalile, a ja sam i puno prije same presude, gledajući proizvodne rezultate, naložio stručnim službama da naprave dobru analizu na temelju koje ćemo vidjeti postoji li eventualno potreba za korekcijama dodijeljenih kvota ili ne - istaknuo je Jakovina, koji se osvrnuo i na novinarski upit ima li u ovom sporu i političkih motiva, s obzirom na veze vlasnika Vira i Sladorane Željka Zadre s HDZ-om i činjenicu da je njegov savjetnik Miroslav Božić bio pomoćnik ministra poljoprivrede u HDZ-ovom mandatu.

- To je dobro pitanje, ali ja ga ne bih komentirao. Ono se može medijski analizirati, kao što se i ranijih godina medijski istraživalo kako je Viro kupio Sladoranu za 50-tak milijuna nepovoljniju ponudu od one koja je bila na samom natječaju. No, to su možda pitanja za mog prethodnika gospodina Čobankovića i bivšu Vladu - kazao je ministar poljoprivrede.

Jakovina: Odluku o raspodjeli kvota donio sam na temelju zakonskog ovlaštenja

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u današnjoj pisanoj izjavi navodi kako ne može komentirati odluku Upravnog suda u Osijeku o poništavanju odluke o raspodjeli kvota za šećer dok ne dobije njeno pismeno obrazloženje, što očekuje da će biti u idućih desetak dana, nakon čega će se poduzeti raspoložive pravne radnje.

Upravni sud u Osijeku donio je usmenu odluku po tužbi tvrtki Sladorana i Viro kojom poništava rješenja Ministarstva poljoprivrede iz 2012. godine o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer tržišne godine 2013./2014.

Jakovina u izjavi, koju je danas objavilo Ministarstvo poljoprivrede, navodi kako je "odluku o raspodjeli kvota za proizvodnju šećera donio temeljem svog zakonskog ovlaštenja, a vodio se širim gospodarskim interesom poljoprivrede u cjelini".

"Ne mogu komentirati odluku suda jer je ona na Upravnom sudu u Osijeku izrečena usmeno, te još uvijek nismo dobili pismeno obrazloženje takve odluke. Moram jasno reći kako Upravni sud nije u ovom postupku odlučivao o naknadi štete i to može biti predmet nekog eventualnog budućeg sudskog postupka", navodi Jakovina.

Dodaje kako očekuje da će u idućih desetak dana dobiti pismeni otpravak sa obrazloženjem Upravnog suda, "nakon čega ćemo poduzeti daljnje raspoložive pravne radnje s ciljem zaštite interesa Ministarstva poljoprivrede i Republike Hrvatske".

"Kao ministar imam diskrecijsko pravo odlučivanja o raspodjeli kvote za svaku tržišnu godinu, pri čemu smatram da je osnovni interes i kriterij raspodjele prije svega zaštita domaće proizvodnje šećerne repe, te gospodarski interes sve tri tvornice šećera", ističe u izjavi Jakovina.

Nijedna šećerana nije u potpunosti iskoristila dodijeljenu kvotu u prethodnoj godini na način da je proizvela šećer od domaće šećerne repe i korištenja domaćih preradbenih kapaciteta, što nije u gospodarskom interesu Hrvatske i ne ide u prilog poticanju domaće proizvodnje šećerne repe, kazao je Jakovina.

Zato je, kako navodi, odmah po dobivanju podatka o proizvodnji za prošlu godinu naložio stručnim službama Ministarstva sveobuhvatnu analizu i mogućnost ponovnog razmatranja raspodjele proizvođačkih kvota za iduću proizvodnu godinu, a sve u želji da se maksimalno zaštiti domaća proizvodnja šećerne repe i interes poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj.

Iz Vira nisu željeli komentirati odluku Upravnog suda u Osijeku dok, kako kažu, ne dobiju pisanu presudu.

Prema podacima koje je Viro objavio na Zagrebačkoj burzi početkom prosinca 2012., odlukom ministra poljoprivrede o raspodjeli prava na proizvodnju šećera proizvedenog od šećerne repe EU podrijetla u Hrvatskoj tržišne godine 2013./2014. od ukupno raspoložive kvote od 192.877 tona, koja je odobrena Hrvatskoj u pristupnim pregovorima s EU, Tvornici šećera Osijek i Sladorani Županja dodijeljeno je po 67.507 tona te Viro tvornici šećera Virovitica 57.863 tone.

Iz Vira su tada naveli da je u to odnosu na proizvodnju u referentnom razdoblju od 2004. do 2011. godine za virovitičku šećeranu smanjenje za više od 12 tisuća tona, te su istaknuli kako takva odluka narušava ravnopravno tržišno natjecanje i uzrokuje im izravnu štetu.

Istaknuli su da takva podjela značajno odstupa u odnosu na način raspodjele prava na proizvodnju šećera po pravilima i praksi zemalja EU.

Sladorana Županja dobila je manju kvotu za 2,6 tisuća tona, dok je kvota određena za Tvornicu šećera Osijek bila veća za oko 8,5 tisuća tona od proizvodnje u referentnom razdoblju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:34