ZABRANA UVOZA

MINISTAR JAKOVINA OTKRIO 'Zbog ruskih sankcija u školama ćemo dijeliti besplatno voće'

Belisce, 040314.Tihomir Jakovina u posjetu je Beliscu gdje se susreo s gradonacelnikom Dinkom Buricem, nakon cega su zajednicki obisli tvrtke Duropack, Hidrobel i tvrtku Flochista.Na fotografiji: Dinko Buric, gradonacelnik Belisca i Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / CROPIX

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas da Hrvatska gubitkom ruskog tržišta nije imala veliku izravnu štetu, ali zabrinjavaju neizravni učinci zbog velikih količina poljoprivrednih proizvoda koje su druge zemlje plasirale na rusko tržište, a sada ostaju na unutarnjem europskom tržištu.

Komentirajući tvrdnje domaćih proizvođača da Vlada ne radi puno da bi im nadoknadila šteta zbog zabrane izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, Jakovina je izjavio da svakog tjedna predstavnici ministarstva na sastancima u EU zastupaju interese hrvatskih proizvođača, ali se pojedinačnim mjerama i na relativno mali iznos ne može reagirati.

Dodao je da je vrijednost izvoza proizvoda iz Hrvatske u Rusiju, koji su sada pod sankcijama Moskve, prije iznosila oko 15 milijuna eura godišnje, što se odnosi se samo na hrvatsko voće, povrće, meso i mesne prerađevine, nego i na različite prehrambene pripravke. Pritom je na rusko tržište izvezeno oko 3.330 tona voća, a najveći dio se odnosio na mandarine, a nešto i na šljive.

Ministar je ustvrdio da se vodi računa o svim domaćim proizvođačima. No, napomenuo je da je to problem cijele EU, koji se rješava cjelovitim mjerama za sve proizvođače u Uniji, dodavši da su na izvanrednom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede EU-a u petak potvrdili i definirali mjere koje se već provode, vezano za ublažavanje posljedica ruskih sankcija na europski izvoz.

Na raspolaganju je 160 milijuna eura za sektor voća i povrća, 60 milijuna eura za promociju na trećim tržištima, određeni set mjera za maslac, sireve i mlijeko u prahu, kazao je Jakovina.

Istaknuo je kako je tražio posebne mjere za citruse, odnosno agrume i mandarine, a podržale su ga kolege sa Cipra i iz Španjolske.

U EU su zainteresirani da se i te mjere uvrste, ukoliko se argumentirano pokaže da je na unutarnjem tržištu stvorena velika količina tih proizvoda i da dolazi do pada cijene, rekao je Jakovina.

Dodao je da se od lani u svim osnovnim školama provodi program besplatne podjele voća s jednim obrokom tjedno, što će se vjerojatno proširiti na dva obroka, kako bi se smanjio negativni pritisak na cijene voća.

"Shema školskog voća, koja se nastavlja ove jeseni, planirana je u vrijednosti od 1,5 milijun eura, od čega se 1,15 milijuna povlači iz proračuna EU-a", rekao je Jakovina, nakon današnje sjednice Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:40