POMOĆ SELJACIMA

Ministar Jakovina: U tri tjedna isplatit ćemo 400 milijuna kuna poticaja

 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Dovršetak isplata poticaja za 2011. godinu, početak isplate prema zahtjevima iz ove godine u siječnju 2013., zadržavanje ukupnog iznosa potpora za sljedeću godinu na razini 2012. te oslobađanje plaćanja zakupa za državno poljoprivredno zemljište, mjere su koje je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina dogovorio na današnjem sastanku s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore, s ciljem ublažavanja šteta zbog suše.

U sredstvima proračuna Ministarstva poljoprivrede za ovu godinu nema onih za intervencije zbog šteta pa u tom obliku Ministarstvo neće moći pomoći, izjavio je Jakovina nakon sastanka.

Međutim, kako je rekao, tu su druge mjere među kojima je dovršetak isplate poticaja za 2011. godinu u sljedeća tri tjedna. Do sada je, prema njegovim riječima, isplaćeno 2,3 milijarde kuna, a ostalo je još oko 400 milijuna kuna.

Dodao je da će zahtjevi za potpore za 2012. godinu biti obrađeni puno ranije nego do sada tako da će Ministarstvo već krajem godine imati cjelovit prikaz obveza prema poljoprivrednim proizvođačima odnosno već u siječnju 2013. bit će spremno za isplatu potpora.

To će prema ministrovim riječima pomoći poljoprivrednicima u snižavanju troškova jer su cijene repromaterijala zimi niže nego u proljeće, kad počinju radovi.

Jakovina je istaknuo da će proračunska sredstva za potpore u poljoprivredi biti na ovogodišnjoj razini od 2,7 milijardi kuna.

Pored toga, kazao je, s Ministarstvom financija usuglašena je mjera oslobađanja plaćanja naknade zakupa i koncesije za poljoprivredno zemljište u vlasništvu države te će ta mjera kao odluka biti poslana u Vladinu proceduru.

Riječ je o dijelu naknade između 25 i 50 posto koji je prihod proračuna, a Jakovina očekuje da će taj primjer slijediti gradovi i županije. Ako se oni uključe, riječ je o uštedi od gotovo 150 milijuna kuna.

Ostale mjere o kojima je bilo riječi i o kojima je izvijestio Jakovina su mogućnost reprograma kredita HBOR-a i komercijalnih banaka te bolja priprema kreditnih linija za jesensku sjetvu.

Predsjednik HPK Mato Brlošić kaže kako Komora težište stavlja na isplatu potpora za 2011. godinu u maksimalnim iznosima kako je dogovoreno u veljači.

Prema njegovim riječima, u posebno teškom položaju su stočari, a njihovi problemi bit će tema jednog od sljedećih sastanaka.

Upitan o planovima Ministarstva vezanim uz navodnjavanje, ministar Jakovina je kazao kako je cilj do 2020. godine navodnjavati 95 tisuća hektara, a danas se navodnjava 18 tisuća, što je 0,5 posto ukupnih poljoprivrednih površina.

Na pitanje što će država učiniti kako bi potaknula osiguravanje poljoprivrednika od šteta od suše, Jakovina je odgovorio da će predstavnike osiguravajućih kuća pozvati na sastanak kako bi razmotrili mogućnost takvog tipa osiguranja.

Upitan kako Ministarstvo planira reagirati zbog povećanja cijena hrane, kazao je da će hrana biti jeftinija kad budemo proizvodili više, bolje, kvalitetnije i jeftinije, na više zemlje. To su srednjoročne mjere, kazao je Jakovina.

U pogledu mogućeg snižavanja PDV-a na hranu rekao je da se rade analize odnosno simulacije učinaka mogućeg smanjenja stope PDV-a na određene prehrambene proizvode te da to mora biti usklađeno s Ministarstvom financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 11:15