A HOĆE LI GA UKINUTI?

MINISTAR JOVANOVIĆ PROTIV VJERONAUKA 'Kao građanin smatram da vjeronauku nije mjesto u školi'

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji se proteklih dana našao na udaru kritika zbog kašnjenja s isplatom putnih troškova prosvjetarima, pohvalio se da je njegovo ministarstvo jedno od najboljih u Vladi. Osvrnuo se i na pitanje vjeronauka u školama.
 Boris Kovačev/Cropix

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ocijenio je danas na konferenciji za tisak da je njegovo Ministarstvo na polovici mandata ispunilo sve ciljeve ta da je to jedan od najuspješnih resora aktualne hrvatske Vlade.

Izrazio je nezadovoljstvo "površnim kritikama" koje se čuju o radu Ministarstva te nadu da će beskompromisne reforme u koje će još jače krenuti u drugom dijelu mandata osigurati da Ministarstvo bude faktor razvoja društva, otvaranja novih radnih mjesta i boljeg života.

Jovanović je podijelo novinarima popis s više od trideset ostvarenih projekta koji su, kazao je, učinili obrazovanje u Hrvatskoj dostupno svima pod jednakim uvjetima, za što je osigurano 250 milijuna kuna godišnje za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola te daljnjih 250 milijuna kuna godišnje za subvencioniranje besplatnog studija. Uz to, uvedene su elektroničke prijave u srednje škole i osigurana mogućnost besplatnog stjecanja više kvalifikacija za učenike strukovnih škola.

Unaprijedili smo kvalitetu obrazovanja na svim razinama, kazao je Jovanović i naveo više projekata vezanih uz informatizaciju obrazovanja, izgradnju novih škola, reformu sustava studentske prehrane i reakreditaciju većih visokih učilišta.

Najveći doprinos na tom području, po Jovanoviću, jest provedba zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama, koja je naišla na veliko raspoloženje svih sudionika te eksperimentalna provedba građanskog odgoja i obrazovanja koji treba povećati skromne građanske kompetencije većeg broja učenika.

Na pitanje hoće li građanski odgoj utjecati na vjeronauk u školama, Jovanović je istaknuo kako ništa neće utjecati na vjeronauk, ali je napomenuo da kao građanin smatra da vjeronauku nije mjesto u školi.

"Niti jednim potezom vezanim uz građanski odgoj ne namjeravamo istiskivati vjeronauk u školama. Građanski odgoj ima zadatak da našu djecu odgoji u građanskoj maniri i da usvoje građanske kompetencije. Sve što se događalo u hrvatskom društvu od devedesetih i sve što se događa danas pokazuje da je građanski odgoj bio izuzetno potreban", rekao je ministar, čije riječi prenosi Dnevnik.hr .

Treći cilj Ministarstva, uvođenje reda u sustav, realiziran je, između ostalog, pripremom Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, uvođenjem Hrvatskoga pravopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, "antikorupcijskim sporazumom" potpisanim s nakladnicima školskih udžbenika i drugim projektima.

Reformama u sustavu prehrane broj prodanih menija na razini Hrvatske u listopadu 2013. povećan je za 88 posto u odnosu na listopad 2012., a u prva dva mjeseca primjene pravilnika troškovi su smanjeni za približno 18 milijuna kuna koji će se iskoristiti za druge studentske potrebe, kazao je Jovanović.

U sportu su uvedene naknadne kontrole korištenja donacija sportskim udruženjima, osnovana sportska inspekcija i Nacionalni odbor za borbu protiv nasilja u sportu.

Izmijenjen je model financiranja znanstvene djelatnosti u kojem Hrvatska zaklada za znanost postaje središnje tijelo preko koga će do 2015. biti izdvojeno 340 milijuna kuna.

Omogućili smo učinkovito upravljanje sredstvima i resursima sustava nizom projekata, među ostalim privlačenjem sredstava iz fondova Europske unije pa će Ministarstvo ove godine iskoristiti 115 posto planiranih sredstava, kazao je Jovanović.

U nastavku mandata Jovanović je najavio povećanje izdvajanja za znanost i istraživanje tako da sa sadašnjih 0,76 posto BDP-a postupno narastu na 1,4 posto u 2020. godini.

Također, Jovanović je najavio uspostavu znanstvenih centara izvrsnosti, uvođenje građanskog odgoja u sve škole i provođenje reforme u skladu sa Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Iskoristit ćemo 1,3 milijarde kuna sredstava Europske investicijske banke za ulaganje u infrastrukturu sustava visokog obrazovanja, posebice u studentski standard, kazao je Jovanović.

Ministar Jovanović nije htio komentirati odnose sa sindikatima, kazavši da je pred Ministarstvom i sindikatima postupak mirenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:01