MORAT ĆE PAZITI NA SVAKU KUNU

Ministar koji potroši više nego mu je proračunom namijenjeno - leti iz Vlade!

Zagreb, 051110.Vlada, sjednica, Na fotografiji: Ivan Suker, Jadranka Kosor.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Ako neki ministar u sljedećoj godini potroši više nego što mu je proračunom namijenjeno, morat će premijerki Jadranki Kosor staviti mandat na raspolaganju, što bi moglo završiti njegovim "odstrelom“ iz Vlade . Jedna je to od odredbi predviđenih novim Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, koji je Vlada danas uputila u saborsku proceduru.

Novim se zakonom svi nositelji vlasti - od one na središnjoj razini, preko izvanproračunskih fondova, pa do lokalne razine - obvezuju na odgovorno upravljanje novcem poreznih obveznika. Ukupni rashodi opće države - u koju, osim središnje državne blagajne, ulaze i izvanproračunski fondovi, te lokalna samouprava - svake će se godine morati smanjivati za jedan postotni bod bruto domaćeg proizvoda (BDP).

To će, uvjeren je Ivan Šuker, potpredsjednik Vlade i ministar financija, podići konkurentnost hrvatskoga gospodarstva, koje se, upozoravaju analitičari, guši u prevelikim davanjima državi, kojom se financira prevelika potrošnja.

Pravila o stavljanju mandata na raspolaganje ukoliko prekorače dodijeljena im sredstva i ne smanje potrošnju odnose se i na lokalne čelnike, kao i na čelnike izvan proračunskih fondova. Vlada je, tvrdi Kosor, odlučna u namjeri da se svaka kuna poreznih obveznika namjenski troši, te pozvala oporbu da podrži novi zakon, koji na snagu stupa 1. siječnja sljedeće godine i predstavlja jednu od najvažnijih mjera iz Vladina Programa gospodarskog oporavka.

"Želimo postupno doći u situaciju da se proračunska potrošnja financira isključivo iz proračunskih prihoda, a da se zadužujemo samo za servisiranje dugova i razvoj“, zaključila je Kosor.

Vlada je danas odbacila sva 34 amandamana koje je oporba uputila na Vladin prijedlog proračuna za sljedeću godinu i financijski plan Hrvatskih cesta. Amandamni su odbačeni jer predviđaju povećanje potrošnje.

Istodobno, Banski su dvori odlučili zadužiti se na domaćem tržištu za novih četiri milijarde kuna, čime će se otplatiti dugovi koji na naplatu sjedaju do kraja godine. Time se, tvrdi Šuker, neće povećati razina ukupnog duga. Novo je zaduženje predviđeno rebalansom ovogodišnjeg proračuna.

Vlada je osnovala Povjerenstvo za praćenje provedbe prodaje 893.150 dionica Brodgradilišta Kraljevica, koje će odlučiti o privatizaciji kraljevičkog škvera, i to na temelju programa restrukturiranja. U trećem pokušaju prodaje Brodogradilišta u Kraljevici stigle su tri ponude - Adria Mara, Jadranskih ulaganja i Shipyard Bomex 4M, a ministar gospodarstva Đuro Popijač nada se da će se sudbina kraljevičkog škvera i riješiti u ovom krugu privatizacije.

Novim Zakonom o cestama, koji je Vlada danas uputla u saborsku proceduru, predviđa se, među ostalim, da će, nakon što Hrvatska uđe u EU, elektronička naplata cestarine (ENC) vrijediti i u drugim europskim zemljama. Pravo na Europsku elektroničku naplatu cestarine (EENC) hrvatski će korisnici ostvarivati na temelju ugovora koje će HAC sklopiti s koncesionarima u drugim europskim zemljama. Vlada je odlučila i da će se plaćanja cestarine osloboditi ljudi sa stopostotnim oštećenjem vida.

Nagrade vaterpolistima i plivačima

Banski su dvori danas odlučili nagraditi hrvatske vaterpoliste i plivače, koji su osvojili medalje na europskim natjecanjima. Tako će, primjericer, Ratko Rudić, izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije, iz proračuna dobiti 16.200 kuna. Nagrade su dobili i biciklisti, hrvači, streljači, atletičari i biciklisti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:27