VOJSKA POMAŽE NARODU

Ministar Krstičević i general Šundov u Gračacu i Udbini: 'Nosimo se sa svim ugrozama i opasnostima, spremni smo za moguće poplave'

 
 MORH/J.Kopi

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević u pratnji posebnog savjetnika Bože Kožula i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, u pratnji zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadnog generala Siniše Jurkovića i zapovjednika Gardijske motorizirane brigade HKoV-a brigadnog generala Tihomira Kundida, posjetili su u srijedu, 28. veljače 2018. godine općine Gračac i Udbinu koje je pogodilo snježno nevrijeme.

U Gračacu su se sastali sa županom Zadarske županije Božidarom Longinom i načelnicom Općine Gračac Natašom Turbić te ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje Draganom Lozančićem, s kojima su razgovarali o trenutnoj situaciji na terenu, mjerama i radnjama koje su poduzete, kao i o prijedlogu mjera i radnji koje će se poduzeti u cilju normalizacije stanja na području Općine Gračac.

MORH/J.Kopi

Po završetku sastanka obišli su vojnike koji su angažirani na aktivnostima otklanjanja posljedica snježnog nevremena.

Tom prigodom ministar Krstičević je zahvalio vojnicima, dočasnicima i časnicima na predanom radu u ovim iznimnim okolnostima u zadnjih nekoliko dana, naglasivši kako je ponosan biti ministar ovakve vojske koja pomaže ljudima kad im je to najpotrebnije. “Sve aktivnosti koje provodimo dokaz su da se i kroz ovu elementarnu nepogodu ostvarila sinergija s lokalnom zajednicom i drugim institucijama te da su u sustav Domovinske sigurnosti uključene sve nadležne službe na terenu. U zajedništvu, solidarnosti i partnerstvu nosimo se sa svim ugrozama i opasnostima“, rekao je ministar Krstičević.

MORH/J.Kopi

Podsjetio je da se Hrvatska vojska uključila u otklanjanje posljedica snježnog nevremena na mjestima gdje je to, prema procjenama nadležnih civilnih institucija, najpotrebnije. Na terenu je, rekao je, bilo angažirano više od 500 pripadnika OS RH s 40-ak radnih strojeva i 30-ak motornih vozila, poručivši: „Spremni smo, kao i uvijek, pomoći svom narodu, bilo gdje i bilo kada, kada to zatreba.“

MORH/J.Kopi

Župan Zadarske županije Božidar Longin naglasio je kako je najvažnije u ovakvim situacijama djelovati u zajedništvu, što se pokazalo djelotvornim, s obzirom da od posljedica ove elementarne nepogode, koja je najviše zahvatila Liku i Gorski Kotar, nitko nije stradao.

Načelnica Općine Gračac Nataša Turbić zahvalila je ministru Krstičeviću i generalu Šundovu na angažmanu Hrvatske vojske te je pozvala sve raspoložive snage na terenu da se priključe pružanju pomoći lokalnom stanovništvu u otklanjanju posljedica snježnog nevremena jer je u ovom trenutku, istaknula je, još mnogo zaselaka zatrpano snijegom.

MORH/J.Kopi

Nakon obilaska Gračaca, ministar Krstičević i general Šundov sa suradnicima te ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić, župan Ličko-senjske županije Darko Milinović i predstavnici Općine Udbina nazočili su brifingu u sjedištu Stožera civilne zaštite Općina Udbina, gdje su ih predstavnici Stožera upoznali s trenutnim stanjem i aktivnostima na kojima su angažirani pripadnici OS RH prema uputi lokalne uprave. Zaključeno je kako je potrebna sinergija vojnih i civilnih institucija kako bi se situacija što brže normalizirala i pomoglo onima kojima je to najpotrebnije.

Krstičević je još jednom ponovio kako se i ovaj put uvjerio koliko je bitno pravodobno reagirati te kako se pokazalo da je Hrvatska vojska spremna reagirati kad god je to potrebno, a u skladu s tim najavio je kako Hrvatska vojska počinje s pripremama za moguće poplave nakon topljenja snijega.

MORH/J.Kopi

Nakon brifinga ministar Krstičević i general Šundov obišli su zaseok Visuć - Varoš i tamošnje stanovnike do kojih su pripadnici OS RH probijali put te su se još jednom uvjerili kako Hrvatska vojska u potpunosti izvršava sve zadaće. Stanovnici su izrazili zahvalnost pripadnicima Hrvatske vojske na iznimnom trudu i pomoći.

Razgovarajući s pripadnikom Gardijsko-mehanizirane brigade poručnikom Stipom Marasom, koji je s pripadnicima svoje bojne danima čistio snijeg uz pomoć radnog stroja dozera na terenu, ministar Krstičević je naglasio kako je uvjeren u mladost i sjajnu budućnost Hrvatske vojske.

MORH/J.Kopi

Podsjetimo, zbog obilnih snježnih oborina potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević u četvrtak, 22. veljače 2018., donio je odluku da se Hrvatska vojska u skladu sa svojim mogućnostima uključi u otklanjanje posljedica snježnog nevremena.

Tako je tijekom današnjeg dana Hrvatska vojska, osim u Gračacu i Udbini, angažirana na nekoliko lokacija, i to u Delnicama, Gospiću, Plaškom i Saborskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 11:36