GOST U DNEVNIKU HRT-a

MINISTAR KRSTIČEVIĆ 'Ne smatram se odgovornim. Oporba traži moju ostavku? Sjećate li se što je SDP, dok je bio na vlasti, napravio s remontom aviona?'

Damir Krstičević
 Ranko Suvar / CROPIX

Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je za središnji Dnevnik HRT-a da je Hrvatska vezano za posao nabavke izraelskih borbenih zrakoplova sasvim čista.

- Ne smatram se odgovornim ni ja ni moji suradnici. U cijelom postupku nismo napravili ništa protivno interesima Hrvatske i njezinih građana. Moja je odgovornost da Hrvatska bude sigurna, da ima jaku i modernu vojsku, a ja ću i dalje obavljati profesionalno posao kao i dosad, rekao je ministar Krstičević.

Na pitanje je li državni vrh ugrozio sigurnost države i komentirajući konstataciju da oporba traži smjenu ministra, Krstičević je odgovorio da oporba ima pravo na to.

- SDP je bio na vlasti od 2011. do 2015. Imali su dovoljno vremena da sustavno riješe pitanje hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ne samo da to pitanje nisu riješili, već su napravili remont zrakloplova u Ukrajini, a to je učinjeno loše. Avioni su trebali doći u letnom stanju, a nisu, već su došli u kamionima itd. Za razliku od njih, ova se vlada od početka uhvatila u koštac s pitanjem hrvatskog ratnog zrakoplovstva, rekao je Krstičević.

Odgovarajući na pitanje tko je kriv za neuspjeh u poslu s avionima, Krstičević je kazao: - Vidjeli ste da je jučer došlo izraelsko izaslanstvo. Oni su priznali da je to njihova odgovornost. Rekli su, što se tiče Hrvatske, da smo mi svoj dio posla vodili vrlo profesionalno i odgovorno. Hrvatska je postavila sva potrebna pitanja i dobila sva potrebna jamstva, dodao je.

- Intenzivniji odnosi između Hrvatske i Izraela traju već tri godine. Znate da je priča krenula onda kada smo došli ondje s našim pomoćnim zrakoplovima, kada je Izrael gorio. Prošle godine je i predsjednik Izraela došao u Hrvatsku, a i izraelski zrakoplovi. Ti su zrakoplovi sudjelovali u obilježavanju akcije Oluja, kazao je.

- Jasno, jučer je osim neugodnog pitanja o zrakoplovima, bilo riječi i o suradnji. Dogovorili smo jačanje suradnje, rekao je. Na pitanje je li se nešto konkretno dogovorilo, Krstičević je rekao - kompletna vojna suradnja, izobrazba naših časnika u Izraelu, a i dio njihovih časnika doći će tu. Želimo i dalje aktivno surađivati s Izraelom, ali i oni s nama.

Istaknuo je i da vjeruje da će idući tjedan biti poništen natječaj. - Predsjednica RH je u ponedjeljak sazvala sjednicu Vijeća za obranu. Vlada će poništiti natječaj i tražit ćemo novu najbolju opciju. Nakon ovoga imamo još više znanja i iskustva. Svjesni smo odgovornosti za sigurnost Hrvatske i za buduće generacije. Uvjeren sam da će Vlada naći rješenje, kazao je.

Odgovorio je i na pitanje za koje bi zrakoplove Hrvatska mogla sada postati zainteresirana.

- Uvijek ima puno opcija, kao što smo to i sada imali na ovome natječaju. Razmotrit ćemo sve opcije i voditi računa o omjeru cijene i kvalitete. Znamo da je najbolje uvijek novo. No moramo imati odgovornost za proračun, odnosno novac hrvatskih građana. Idemo korak po korak izabrati ono što je najbolje za Hrvatsku, poručio je.

Sigurnost Hrvatske nije ugrožena. Hrvatska je sigurna zemlja. Ima jaku vojsku, respektabilnu, naglasio je.

Krstičević je spomenuo i da su predsjednica RH i premijer otpočetka bili informirani.

- Vidjeli ste da smo u ovaj proces uključili sve institucije za donošenje konačne odluke. I predstavnici oporbe u ovome slučaju, jednoglasno su podržali odluku. Zato mi je čudno što su promijenili stav, izjavio je za kraj ministar Krstičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:29