STRAŠNA NESREĆA

MINISTAR KRSTIČEVIĆ O PADU VOJNOG HELIKOPTERA 'Naši časnici su već bili kod obitelji stradalog pilota, traje potraga za drugim članom posade'

 
 Damir Krajač / Nikolina Vuković Stipaničev / Hanza Media

"Prije svega izražavam duboku i iskrenu sućut obitelji našeg poginulog pilota. Naši časnici su već bili kod obitelji stradalog pilota", rekao je ministar obrane Damir Krstičević u ponedjeljak na konferenciji za novinare u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

"U more je iz zasad neutvrđenog razloga došlo do pada vojnog helikoptera s dva člana posade. Jedan pilot je pronađen i nažalost je preminuo. U međuvremenu intenzivno tragamo za drugim pilotom", rekao je Krstičević, koji će i sam posjetiti obitelj stradalog pilota.

"Izgubiti dva čovjeka je vrlo teško. Ja mogu istaknuti kao načelnik glavnog stožera da sam se ponosio i ponosim svime što su članovi Kiowa Warriora činili. Nakon dojave, zapovjeđena je obustava leta svih Kiowa dok se ne ustvrdi razlog pada. Pokrenuli smo sve mehanizme i snage za traganje i spašavanje", rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov.

Olupina helikoptera nalazi se na dubini od 30 metara. Još se ne zna je li drugi pilot ostao u njoj.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec izrazio je sućut obitelji poginulog pilota uz nadu da će drugog člana posade još naći živog.

"Helikopter je iz nepoznatih razloga udario u vodu. Drugi helikopter je ostao na mjestu. Ribari su izvukli jedno tijelo na obalu, napravljena je reanimacija. Nisu uspjeli, moj kolega je preminuo. Stariji kolega je imao preko 2.500 sati naleta, a mlađi 1.500", rekao je Križanec.

"Na vrlo maloj visini došlo je do naglog udara u more. Nije bilo nikakvih predznaka", dodao je.

"Let je bio u paru, bio je uz obalu i letjelo se danju, sve su to stvari koje inače smanjuju rizik leta, rekao je Križanec.

Podsjetimo, u području otoka Zlarina i Zablaća u ponedjeljak u 11.05 došlo je do pada helikoptera Kiowa OH-58D tijekom trenažnog leta, koji je započeo u 10.30 sati, potvrdilo je Ministarstvo obrane pad helikoptera kod Šibenika.

"Jedan pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, član posade helikoptera Kiowa Warrior poginuo je u padu helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu ispred mjesta Zablaće. U helikopteru Kiowa Warrior bila su dva člana posade.

Za drugim članom posade pokrenuta je intenzivna akcija traganja i spašavanja u koju su uključeni helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Obalna straža Hrvatske ratne mornarice kao i operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova te spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Ministarstvo obrane, Hrvatska vojska i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo duboko su potreseni zbog nemilog događaja i izražavaju sućut obitelji preminulog pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva", priopćili su iz Ministarstva obrane RH.

Milanović i Plenković izrazili sućut obitelji poginuloga pilota

Izabrani predsjednik Republike Zoran Milanović izrazio je u ponedjeljak sućut obitelji pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poginulog u padu helikoptera u Zlarinskom kanalu.

"Siguran sam kako će svi uključeni u akciju traganja i spašavanja učiniti sve kako bi što prije utvrdili sudbinu drugog pilota", napisao je Milanović na facebooku.

Premijer Andrej Plenković sućut je izrazio na Twitteru.

U ime Vlade RH i svoje osobno izražavam najdublju sućut obitelji poginulog pilota. U tijeku je intenzivna potraga za drugim pilotom. Naše su misli s njihovim obiteljima. Ministar Krstičević oformio je stručno povjerenstvo koje će utvrditi okolnosti ove tragične nesreće, napisao je Plenković.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je sućut obitelji pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Marina Klarina koji je poginuo prilikom pada vojnog helikoptera u Zlarinskom zaljevu kod Šibenika.

"Izražavam svoju duboku i najiskreniju sućut obitelji poginulog pilota. Iako znam da ne postoje riječi koje bi ublažile vašu bol, znajte da sam u mislima i molitvi uza vas", poručila je Grabar-Kitarović na Twitteru. (H, JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2022 04:44