SLUŽBENA NOTA

MINISTAR KRSTIČEVIĆ TRAŽI RJEŠENJE ZA ROBU S GREŠKOM Iz ukrajinskih aviona curi ulje, navigacijska oprema otkazuje, garancijski rok istekao...

 
 CROPIX

Hrvatska Ukrajini želi vratiti četiri neispravna borbena aviona MiG 21 i traži od ukrajinskog ministarstva obrane da ih zamijeni s četiri ispravna aviona uz jamstvo države Ukrajine, neslužbeno doznaje Jutarnji list od dobro obaviještenih izvora u Ministarstvu obrane.

Riječ je o avionima pod rednim brojevima 131, 132, 134 i 135 koje je Hrvatska kupila od Ukrajine u sklopu remonta i dokupa borbene eskadrile, a tri i pol godine nakon isporuke, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo proglasilo ih je neispravnima i neupotrebljivima. Ovo je konačna potvrda najveće vojne afere u povijesti Hrvatske s nabavom vojnog naoružanja koju je razotkrio Jutarnji list i o kojoj pišemo već nekoliko godina.

Izigran sporazum

Prema dostupnim informacijama, Hrvatska je platila avione oko 8 milijuna eura ukrajinskom zavodu Ukrspecexport. Kako doznajemo, prošli je tjedan ukrajinskom ministarstvu obrane upućena službena nota kojom naše Ministarstvo obrane predlaže ovo rješenje. To znači da Hrvatska više nema 12, nego samo osam borbenih aviona od čega je, kako doznajemo, većina u jako lošem stanju i HRZ jedva ima avione za obavljanje poslova dežurstva za potrebe nadzora zračnog prostora pod zapovjedništvom NATO-a. Naime, iz remontiranih aviona i dalje curi ulje, navigacijski sustavi ne rade itd. a rok za obavljeni remont je istekao. Pitanje remonta migova pokrenuto je za nedavnog posjeta ukrajinskog ministra obrane Stepana Poltoraka Zagrebu koji je nakon razgovora s ministrom Damirom Krstičevićem i premijerom Andrejem Plenkovićem kazao da sporazum iz 2014. “nije sasvim izvršen”, i to na “štetu hrvatske strane”. Ovaj hrvatski zahtjev Ukrajini i službena je potvrda katastrofalnog remonta hrvatskih borbenih aviona u Ukrajini koji je plaćen 132,9 milijuna kuna, ali i dokaz o teškim kriminalnim radnjama koje je ukrajinski zavod počinio te ugrozio živote hrvatskih vojnih pilota, ali i narušio borbenu spremnost članice NATO-a!

Riječ o četiri od pet migova koje je Hrvatska kupila od Ukrajine, a isporučeni su u svibnju 2014. godine i prema ugovoru s ukrajinskim zavodom trebali su letjeti do 2023. godine, no “pali su” već 2016. Ubrzo nakon njihova dolaska u Hrvatsku počeli su problemi. Utvrđeno je da su “prekucani” brojevi na trupu aviona, a dokumentacija je lažirana te su u ožujku 2016. godine prizemljeni i otvorena je velika istraga o njihovoj nabavi. U sklopu istrage zatražena je pomoć bugarske policije s obzirom da je utvrđeno da su trupovi aviona koji su prodani Hrvatskoj porijeklom iz Bugarske. Bugarske vlasti odgovorile su Hrvatskoj da je riječ o trupovima koje je koristila bugarska vojska do 1998., a tri godine poslije ih je otpisala. Pet godina nakon što su otpisani, trupovi su prodani ukrajinskom zavodu koji ih je kupio zbog dijelova. No, i dalje je nepoznato kako su se oni našli u Ukrajini jer je Bugarska službeno prijavila NATO-u da ih je uništila. Također je utvrđeno da sporna četiri aviona nemaju resurse za još 850 sati naleta, na koliko su deklarirani prema ukrajinskoj dokumentaciji koja je predana Hrvatskoj, nego samo za 100 do 200 sati.

Prema ugovoru Ministarstva obrane i ukrajinskog zavoda, svaki remontirani MiG morao je letjeti sljedećih 10 godina ili 850 sati. Istragom je također utvrđeno da su trupovi oko pet godina stariji nego što piše u dokumentaciji. Nadalje, motori u dva od pet kupljenih aviona nepoznatog su porijekla. Odnosno, njihovi serijski brojevi ne odgovaraju onima u dokumentaciji koju je ukrajinski zavod Ukrspecexport predao Ministarstvu obrane. Riječ je o motorima čije je porijeklo također bugarsko i s trupovima su prodani u Ukrajinu. Dokumentacija ne odgovara ni ugrađenim krilima koja su iz Alžira.

Tko je odgovoran

Iako su Vojna policija i USKOK u istrazi utvrdili sve kriminalne radnje, a to je potvrđeno i hrvatskim zahtjevom za zamjenu aviona, protiv nikoga od odgovornih za taj dio posla nije pokrenuta istraga. U ovom trenutku u tijeku je sudski postupak protiv bivšeg člana MORH-ova tehničkog povjerenstva, umirovljenog bojnika Ivana Čovića, i Ivice Josipovića, vlasnika tvrtke Aeropartner i zastupnika ukrajinske tvrtke Ukrspeceksport za Hrvatsku i BiH koji je posredovao u ugovaranju posla remonta MiG-ova. Čović je optužen da je od Josipovića zatražio i dobio mito od 10.000 eura kako bi ukrajinskoj tvrtki osigurao posao u Hrvatskoj.

No, osim aviona sporna je nabava rezervnih dijelova za remontirane MIG-ove koja je ugovorena paralelno s avionima. MORH je potrošio 12 milijuna kuna za golemu količinu dijelova, a popis potrebnih dijelova točno se podudarao sa stanjem skladišta ukrajinskog zavoda u Odesi. Prema tvrdnjama pojedinih vojnih stručnjaka, tada je kupljena i veća količina nepotrebnih dijelova. No, očito ni to nije dovoljno jer je Zrakoplovno tehnički centar ovih dana pokrenuo novu nabavu velike količine rezervnih dijelova za migove, prema neslužbenim informacijama u vrijednosti od oko 20 milijuna kuna, a upit je upućen i u Ukrajinu. Naši sugovornici tvrde da se naručuju dijelovi koji ne bi bili potrebni sljedećih 10 godina da je remont migova napravljen kako treba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:26