KOLEKTIVNI UGOVOR

MINISTAR KUJUNDŽIĆ O POVEĆANJIMA PLAĆA 'Vlada mora pronaći rješenje kako pomoći liječnicima i medicinskim sestrama ako ih želi zadržati u Hrvatskoj'

Milan Kujundžić
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Ministar zdravstva Milan Kujundžić u četvrtak je poručio da Vlada mora pronaći rješenje kako pomoći liječnicima i medicinskim sestrama ako ih želi zadržati u Hrvatskoj, te da prema njima mora biti senzitivna.

 "Kao resorni ministar uistinu držim da su opravdani i neophodni zahtjevi sindikata za povećanjem plaća sestrama i liječnicima s obzirom na složenost posla, stres, odgovornost, s jedne strane. S obzirom na potrebe europskog tržišta, mislim da Vlada mora iznaći rješenje kako pomoći sestrama i liječnicima", izjavio je Kujundžić novinarima uoči sjednice Vlade.

 "Ljudi moraju biti plaćeni ako ih hoćemo zadržati u Hrvatskoj, a Vlada mora imati senzitivnost što znače liječnici i sestre", dodao je ministar.

 Novinari su ga pitali osjeća li se odgovornim jer pregovori o povećanju plaća u zdravstvu nisu završeni, već je dogovoreno produljenje kolektivnog ugovora do 31. listopada, a o zahtjevima za povećanje plaća za 72 tisuće radnika u sustavu nastavit će se pregovarati 20. kolovoza.

 "Uvijek se moraš kao ministar osjećati odgovornim ako nešto nije išlo na određeni način, ali vjerujem da će to biti u naredna tri mjeseca riješeno", istaknuo je Kujundžić i dodao kako se nitko od ministara nije bunio na potrebu povećanja plaća u zdravstvu, već su samo izražavali potrebu da će plaće povećaju i u njihovim resorima.

 Na novinarsko pitanje o tome tko se onda predomislio pa dogovor o povećanju plaća za djelatnike u zdravstvu ipak nije postignut, Kujundžić je odgovorio da se nitko nije predomislio.

 "U pregovorima sudjeluju tri ministarstva, zdravstva, financija i rada. Sve sam više puta pitao imaju li zadrške, svi su rekli da je dobro. Više puta sam izvijestio premijera o tome kako se stvari odvijaju. Sindikati su u startu tražili dvije milijarde na godišnjoj razini, a bili su maksimalno korektni i skromni te smo negdje našli broj od 400 milijuna na godišnjoj razini", kazao je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2021 21:24