ZABRANA TEKSTOVA

Ministar Malenica: ‘Neshvatljiva sudska odluka, ali i oporbene imputacije‘

Rekao je da mu je nezahvalno komentirati taj slučaj s obzirom na to da se radi o sudskoj odluci na koju postoji mogućnost žalbe
Ivan Malenica
 Josko Supic/Cropix

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u četvrtak kako mu je neshvatljivo postupanje suca koji je novinarki zabranio da piše tekstove o ravnateljici Poliklinike, a odbacio je imputacije određenih oporbenih političara da je to udar na slobodu medija.

Malenica je u izjavi novinarima rekao da mu je kao ministru nezahvalno komentirati taj slučaj s obzirom na to da se radi o sudskoj odluci na koju postoji mogućnost žalbe, ali mu je osobno neshvatljivo postupanje samog suca u konkretnom predmetu.

Objasnio je da Zakon o medijima propisuje određene alate kako se može utjecati na određene medijske članke, bilo putem demantija, nekog drugog alata ili u krajnjoj liniji nekog drugog postupka.

"Ovršni zakon i institut privremene mjere ne znam za što je korišten u ovoj situaciji", kazao je Malenica, komentirajući sudsku odluku kojom je novinarki Jeleni Jindri zabranjeno da na portalu H-Alter objavljuje tekstove o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Gordani Buljan Flander.

No, Malenica je ustvrdio da su mu isto tako neshvatljive imputacije određenih oporbenih političara da je to udar na slobodu medija.

"Ova Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem jasno daje podršku slobodi medija", rekao je Malenica, dodavši da ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek predstavlja Zakon o elektroničkim medijima kojim su poduzete određene radnje i za takozvane Slapp tužbe.

Na pitanje zar nije udar na slobodu medija i medijsko izvještavanje ako sud zabranjuje objavu teksta na portalu, ministar je odgovorio kako vjeruje da postoje instrumenti u okviru Ovršnog zakona da o tome odluči neki drugi sud.

Sudac zagrebačkog Općinskog građanskog suda Andrija Krivak je odredio je u utorak privremenu mjeru zabrane objavljivanja sadržaja u kojima se iznose informacije koje se odnose na dostojanstvo, profesionalni rad i profesionalna dostignuća predlagatelja osiguranja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i njezine ravnateljice Gordane Buljan Flander radi osiguranja nenovčane tražbine Poliklinike i ravnateljice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2023 08:29