POVODOM DANA ŽENA

Ministar Malenica obišao novoosnovani obiteljski odjel na sudu u Novom Zagrebu

‘Formiranjem obiteljskih odjela napravljen je iskorak u uređenju obiteljsko-pravne zaštite‘

Ivan Malenica

 Božidar Vukičević/Cropix

U povodu Međunarodnog dana žena ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica obišao je u utorak prostorije novoosnovanoga obiteljskog odjela na Općinskom sudu u Novom Zagrebu te je ocijenio da je osnivanjem obiteljskih odjela napravljen iskorak u uređenju obiteljsko-pravne zaštite.

U priopćenju Ministarstva pravosuđa i uprave podsjeća da se stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o sudovima i Zakona o područjima i sjedištima sudova na 16 općinskih sudova u Republici Hrvatskoj osnivaju obiteljski odjeli, čime se osigurava kvalitetniji okvir za učinkovitiju pravnu zaštitu u obiteljsko-pravnim predmetima.

„Formiranjem obiteljskih odjela napravljen je iskorak u uređenju obiteljsko-pravne zaštite jer će se osigurati sustavna i kvalitetna zaštita. Cilj nam je da se na obiteljskim odjelima predmeti ažurnije rješavaju, da se strankama pruža sveobuhvatna zaštita i spriječi dodatno viktimiziranje u obiteljskim predmetima", izjavio je ministar Malenica.

Na tim odjelima raspoređuju se licencirani suci koji pokazuju poseban interes za odgoj, potrebe i probitke djece, socijalnu pedagogiju, psihologiju mladih i socijalni rad za mlade. Suce na tim odjelima imenuje predsjednik Vrhovnog suda na pet godina, a oni su dužni kontinuirano se usavršavati u području obiteljsko-pravne zaštite.

Osim toga, na obiteljskim odjelima omogućava se angažiranje dodatnoga stručnog osoblja koje će u tim predmetima pružati sustavniju potporu, ponajprije djeci.

Ministar Malenica ocijenio je da je obiteljski odjel na Općinskom sudu u Novom Zagrebu zoran primjer kako na sudovima kreirati ugodnije okruženje za djecu koja sudjeluju u sudskim postupcima.

"Ovakvo okruženje nadamo se doprinijet će da to iskustvo za djecu bude manje traumatično“, izjavio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:32