SPORNE MJERE

Ministar Marić: ‘Čujemo što nam poručuju ugostitelji, ali naša je odgovornost šira‘

Ministar financija komentirao je zahtjeve ugostitelja koji tvrde da uz nove epidemiološke mjere neće moći ekonomski uspješno poslovati
Zdravko Marić
 Bruno Konjević/Cropix

Stalno pratimo situaciju, slušamo i čujemo što nam poručuju ugostitelji, no naša je odgovornost puno šira od jednog segmenta gospodarstva, kazao je u četvrtak ministar financija Zdravko Marić komentirajući zahtjeve ugostitelja da se sastanu s njime jer uz nove epidemiološke mjere neće moći ekonomski uspješno poslovati.

Naglašavajući kako nema ništa protiv da s ugostiteljima razgovara, Marić je uoči sjednice Vlade novinarima kazao da je od potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ujedno i čelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite, čuo da su ovih dana imali ugostitelji intenzivnu komunikaciju sa stožerom te dodao da su "svi svjesni epidemiološke slike i okolnosti kakve jesu".

"Mislim da stožer sve vrijeme radi dobar posao i tako nastavlja i dalje, a vidite i sami da i u okruženju i diljem EU i globalno slika se i pogoršava, pa se u nekim zemljama i pooštravaju mjere za ugostiteljstvo. U Hrvatskoj im nije zabranjen rad niti su zatvoreni objekti, i mislim i da se svi novih mjera trebamo pridržavati i onda će se dati doprinos poboljšanju slike", ocijenio je ministar.

Što se tiče ekonomskih efekata, kako je dodao, i dalje su na snazi mjere potpore gospodarstvu, poput isplate dijela plaća, ovisno o aktivnosti i prihodima.

Podsjetio je pritom i da je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nedavno razgovarao s ugostiteljima, da se taj dijalog po pitanju daljnjeg promišljanja mjera.

"Sada dobivamo i dodatne potvrde od nekih aktera da je hrvatska Vlada pravovremeno i adekvatno reagirala na početku krize, a sjećate se da smo u rebalansu proračuna predvidjeli sredstva samo za prva tri mjeseca krize. No, svejedno smo za ove sektore nastavili s mjerama i dalje, imamo načine i mehanizme ovisno o razvoju situacije, ali naravno sve u skladu s ukupnim mogućnostima", dodao je Marić.

Što se tiče porezne politike za iduću godinu, ponovio je da su prijedlozi izmjena u javnom savjetovanju, među kojima je i prijedlog snižavanja stope poreza na dohodak i poreza na dobit. U međuvremenu, interno se razgovaralo i o poreznom tretiranju cjepiva kada ih za zaposlenike plaća poslodavac, što će se također, kako je najavio, predvidjeti u poreznom sustavu kao neoporezivi primitak.

Novinari su ga pitali i o problemu ilegalnog oružja u Hrvatskoj te mogućnosti da država ponovno pokrene otkup takvog oružja i tako nagradi one koji ga se odriču, a ministar Marić je odgovorio da se o tome na žalost govori zbog slučaja napada pred Banskim dvorima u ponedjeljak.

Kako je istaknuo , taj događaj naveo ih je na niz novih promišljanja, prijedloga i ideja. Iskazao je spremnost da se otvori i ta tema, no zasad u proračunu nisu predvidjeli sredstava za otkup ilegalnog oružja.

"Ja sam spreman, već smo na tu temu interno imali razgovore, i ne samo na tu, nego i o pitanju sigurnosti hrvatskih institucija i građana", naglasio je Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:47