IZJAVA NAKON SJEDNICE

MINISTAR MARIĆ NIJE HTIO REĆI JE LI BIO NA SASTANKU S TODORIĆEM 'Fokusiran sam na potencijalne rizike koji bi mogli imati posljedice na gospodarstvo'

Ministar financija Zdravko Marić
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak na konferenciji za novinare u Banskim dvorima nije želio kazati je li sredinom ožujka bio na sastanku s Ivicom Todorićem i o čemu su razgovarali, nego je rekao da je najviše fokusiran na potencijalne rizike koji bi mogli imati posljedica na makroekonomske projekcije i gospodarsku izvedbu.

Na novinarsko pitanje o čemu je 16. ožujka razgovarao s Ivicom Todorićem, o čemu Todorić piše u jednom od postova na svojoj internetskoj stranici, i zbog čega je na taj sastanak išao kao Vladin izaslanik, a nakon toga se izuzeo iz svih aktivnosti vezanih uz temu Agrokora, Marić je odgovorio kako je na temu Agrokora proteklih mjeseci jako puno govorio te kako dobar dio toga što je govorio i što je imao za reći nema potrebe ponavljati.

"Ono što je meni posebno važno kao ministru financija sigurno je stanje kompanije, kako operativne kompanije posluju i njihova perspektiva" kazao je.

Ponovio je da je predstavljajući smjernice ekonomske i fiskalne politike vrlo jasno komunicirao aktualne projekcije o rastu gospodarstva, pojedinih njegovih sastavnica, komponenti i ukazao na sve potencijalne rizike koji bi mogli imati određenih efekata i posljedica ne samo na projekcije nego i na makroekonomska odnosno gospodarska ostvarenja.

To je ono na što je, kako je rekao, najviše fokusiran. Podsjetio je kako je i tada rekao da svi nadležni trebaju činiti sve što je moguće "da se ti potencijalni rizici, koji mogu imati negativne reperkusije na investicijsku aktivnost, na izvoz, a poglavito na zaposlenost, čim više minimiziraju, odnosno da sve bude s puno pozitivnijim ishodom".

"To je ono što jedino mogu komentirati, a sve van toga već sam rekao", kazao je Marić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima na kojoj je detaljnije pojasnio prijedlog zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2018. godine. Cilj je novog zakona pojednostaviti sustav, ali i osnažiti proračune jedinica lokalne samouprave, a ministar financija Zdravko Marić ukupni je neto efekt predloženog zakona procijenio na 1,4 milijarde kuna.

Provedbom ovog zakona sav prihod od poreza na dohodak prepušta se jedinicama lokalne i područne samouprave, istaknuo je. Od toga će za gradove, naveo je, ukupna korist biti nešto manja od 700 milijuna kuna, za županije gotovo 300 milijuna kuna, a općine oko 350 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:49