NOVO POSKUPLJENJE GORIVA

Ministar Marić otkrio koliko još prostora ima za snižavanje trošarina: ‘Dosta smo limitirani...‘

Rekao je da je vlada do sada dva puta reagirala smanjenjem trošarina te da je preostali prostor za daljnje snižavanje trošarina dosta limitiran

Zdravko Marić

 John Thys/Afp

Od pridruživanja europodručju koristi neće imati samo Hrvatska nego i sama eurozona, koja će uskoro brojati 20 zemalja članica, izjavio je u petak u Luxembourgu ministar financija Zdravko Marić.

Ministar Marić sudjeluje na sastanku ministara financija država članica EU-a, koji će u petak formalno potvrditi preporuku euroskupine da je Hrvatska spremna za članstvo u europodručju.

Euroskupina se u četvrtak složila s s pozitivnom ocjenom Europske komisije i Europske središnje banke da je Hrvatska ispunila konvergencijske kriterije.

"Možemo biti zadovoljni s ovom preporukom koja bi danas i formalno trebao potvrditi Ecofin", rekao je Marić.

Ministri financija također će potvrditi pismo predsjednika Vijeća Ecofin Europskom vijeću, odnosno šefovima država ili vlada država članica, koji će o tome raspravljati na sastanku na vrhu 23. i 24. lipnja.

U nacrtu pisma se ističe važnost da Hrvatska i nakon ulaska u europodručje nastavi ispunjavati obveze koje je preuzela prije dvije godine prilikom ulaska u Europskim tečajni mehanizam (ERM II).

Također se poziva Hrvatsku da provodi daljnje strukturne reforme i investicije predviđene nacionalnim planom za oporavak i otpornost i da vodi zdravu fiskalnu politiku.

"Reforme se sigurno moraju nastaviti, što je važno i za gospodarstvo i za naše društvo. Smatramo da će ne samo Hrvatska imati koristi od članstva, nego i sama eurozona, jer se njezinim proširenjem jača i njezina međunarodna uloga, a dublje integracije su općenito na korist Monetarne i Europske unije", rekao je Marić.

Marić je komentirao i najavljeno poskupljenje goriva. Rekao je da je vlada do sada dva puta reagirala smanjenjem trošarina te da je preostali prostor za daljnje snižavanje trošarina dosta limitiran europskim direktivama. Za dizel je preostalo 20 lipa po litri, a za benzin 36, 37 lipa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 08:55