NATEZANJE OKO REBALANSA

Ministar Marić u Saboru: ‘Ne smanjuju se sredstva za obnovu, povećavaju se za oko 300 milijuna kuna‘

‘Nema smanjenja sredstava, dapače, povećavaju se za oko 300 milijuna kuna, a i olakšane su procedure korištenja sredstva‘

Zdravko Marić

 Damjan Tadic/Cropix

Ministar financija Zdravko Marić demantirao je u srijedu u Hrvatskom saboru tvrdnje dijela oporbe da se rebalansom državnog proračuna smanjuju sredstava za obnovu.

Nema smanjenja sredstava, dapače, povećavaju se za oko 300 milijuna kuna, a i olakšane su procedure korištenja sredstva, rekao je ministar u saborskoj raspravi o rebalansu državnog proračuna za ovu godinu.

Oporba je, naime, prije formalne rasprave o rebalansu, iznijela niz zamjerki na taj Vladin dokument, posebno apostrofirajući da nisu dobro planirana sredstva za zdravstvo te da su smanjena sredstva za obnovu.

'Zašto se smanjuju sredstva za obnovu u iznosu koji prelazi stotinu milijuna kuna', pitao je Peđa Grbin (SDP) koji je, kao i ostale mu kolege, tražio stanku kako bi dobio priliku iznijeti stav o rebalansu državnog proračuna.

Podsjetio je kako je SDP već kod donošenja samog proračuna, rekao da nisu dobro planirana sredstva za zdravstvo, te procijenio da nas na jesen čeka drugi, a do konca godine, možda i treći rebalans.

I Anka Mrak Taritaš (Glas) tvrdi da rebalans pokazuje kako „obnove biti neće“. Kaže i da su dobitnici rebalansa dva ministra „koja vode mrtvu utrku tko će biti gori“, Beroš i Banožić.

Troskot: Šteta od inflacije 15, možda i 20 milijardi

Most je, kaže Zvonimir Troskot (Most), izračunao da bi šteta inflacije u Hrvatskoj mogla iznositi oko 15, možda i 20 milijardi, a „nitko ne raspravlja kako ćemo sanirati tu štetu“, koju plaća cijelo društvo.

Doda li se tome i trošak korupcije od 70 milijardi, dolazimo do iznosa od 90 milijardi, što je pola proračuna, ustvrdio je.

Željko Sačić (HS) rekao je kako je neugodno iznenađen što se rebalansom ništa značajno ne poduzima za poboljšanje uvjeta rada USKOK-a i DORH -a. Imaju deklaratorno sve, a u stvarnosti su im ruke vezane, dodao je.

'Izgleda da je naša države profitirala u ovoj krizi, no pitanje je koliko građani i poduzetnici to mogu izdržati', rekla je Ružica Vukovac navodeći da je država od PDV-a ubrala 1, 8 milijardi više, a od doprinosa 1, 9 milijardi kuna.

Perić: Rebalans pomaže da građani izdrže egzogene napade

Vladin prijedlog rebalansa snažno podržava Klub HDZ-a.

'Reblans je itekako potreban, on doprinosi da građani mogu izdržati napade koji su egzogeni', rekla je zastupnica Grozdana Perić (HDZ).

Podsjetila je da je početak godine donio nove geopolitičke probleme, stvorio probleme u opskrbi energentima, donio rast inflacije, zbog čega se Vlada morala dodatno brinuti o efektima te krize.

Dakle, morala je voditi računa o održivosti sustava zdravstva, mirovina, pomoći građanima oko cijene energenata, rekla je.

Ivana Posavec Krivec (Socijaldemokrati) ima drugačije mišljenje. Rebalans ne proistječe iz situacije u koju su nas dovele globalne neprilike, nego je rezultat lošeg planiranja Vlade i činjenice da izostaju suštinske reforme, izjavila je zastupnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:32