IPAK DOSTOJANSTVENO

MINISTAR MATIĆ O JEDNOJ KOLONI SJEĆANJA U VUKOVARU 'Prijepore treba riješiti za stolom'

"Minimum minimuma je da se u takvom trenutku poštuju i institucije države i činjenica da pred tom žrtvom Hrvatska treba stajati jedinstveno", izjavila je ministrica Vesna Pusić
Zagreb, 011113.Mirogoj.Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sa kolegama i suradnicima na groblju Mirogoj odao je pocast preminulima povodom blagdana Svih svetih i Dusnog dana.Na fotografiji: Darinko Kosor, Milan Bandic, Predrag Matic, Josip Leko i Zlatko Gareljic u Aleji poginulih branitelja.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

ZAGREB - Povodom odluke Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga neće organizirati zasebnu Kolonu sjećanja, ministar branitelja Predrag Matić danas je izjavio kako nije ni očekivao dvije kolone, uvjeren da će u Vukovaru toga dana biti kako i priliči - dostojanstveno i svečano.

"Nisam ništa drugo ni očekivao, sigurno će u Vukovaru biti dostojanstveno i svečano onako kako to i priliči Vukovaru svih ovih godina. Prijepori uvijek postoje i postojat će, a to ćemo riješiti za stolom. Onaj dan kada se u Vukovaru svi skupimo bit će to sve u redu", rekao je Matić novinarima na zagrebačkom groblju Mirogoju, gdje je kao izaslanik predsjednika Vlade položio vijence i zapalio svijeće u povodu Dana svih svetih.

Stav Stožera kako će Vukovar 18. studenoga biti "negostoljubiv za vladajuće" komentirala je i prva potpredsjednica Vlade i predsjednica HNS-a Vesna Pusić.

"Kako će se ponašati, to je njihova stvar i uvijek prezentira onoga koji se ponaša. Minimum minimuma je da se u takvom trenutku poštuju i institucije države i činjenica da pred tom žrtvom Hrvatska treba stajati jedinstveno", izjavila je Pusić novinarima na Mirogoju.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet istaknuo je da će njegova stranka, i pored razumijevanja za pojedine zahtjeve Stožera, sudjelovati u službenom obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, odnosno vukovarske tragedije.

Upitan je li mu drago što će ipak biti jedna Kolona sjećanja, Prgomet je odgovorio: "Apsolutno, mislim da nikome u hrvatskom narodu i hrvatskoj državi ne trebaju podijele, pogotovo na takve tragične dane kao što je pad Vukovara".

Na pitanje kako komentira što su u Stožeru svejedno rekli da neće biti gostoljubivi prema državnom vrhu, Prgomet je izrazio uvjerenje da će pobijediti volja za dogovor, da će pobijediti razumijevanje da se radi o jednom od najtragičnijih dana u povijesti Hrvatske, te da neće biti podjela 18. studenoga.

Novinari su Vesnu Pusić pitali i kako komentira zahtjev HSP-a dr. Ante Starčević za uvođenje isključivog gospodarskog pojasa, na što im je ona odgovorila kako to ne bi komentirala "jer su to ozbiljne teme o kojima će ozbiljno razgovarati".

Isto pitanje postavili su i Prgometu, koji je rekao kako taj pravaški zahtjev nije vidio, ali i istaknuo da ne vidi razloga zašto se o tom pitanju ne bi raspravilo u Hrvatskom saboru.

Upitan kako komentira najave vukovarskog SDSS-a da će Gradskom vijeću predložiti da se u Vukovaru uvedu dvojezični natpisi ne samo u državnim institucijama nego i u cijelome gradu, ministar Matić je novinarima rekao da to moraju njih pitati, dok je Prgomet kazao da je HDZ već iznio svoj stav vezano uz taj problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:12