ZAKON O BRANITELJIMA

Ministar Medved pod paljbom kritika iz SDP-a: ‘To je neprihvatljivo, manipulacija za stranačke potrebe!‘

Neposredan povod za reakciju SDP-ovci nalaze u Medvedovim istupima u TV emisiji Veterani mira od 8. siječnja 2022. godine

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

 Damir Krajac/Cropix

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja, Tomo Medved našao se pod paljbom kritika iz SDP-a. Optužuju ga za manipulacije, poluistine i spinove koji su u suprotnosti sa zbivanjima u braniteljskoj populaciji. Prozivaju ga i za neuspjeh u rješavanju najvažnijih pitanja iz njegova resora, a to je nalaženje nestalih osoba, procesuiranje ratnih zločina, osnivanje veteranskih centara...

Neposredan povod za reakciju SDP-ovci nalaze u Medvedovim istupima u TV emisiji Veterani mira od 8. siječnja 2022. godine i tekstu koji je objavio Jutarnji list o tome kako Medved taji informacije o osobama imenovanim u komisije koje će odlučivati o novim zahtjevima za stjecanje statusa ratnog vojnog invalida.

- Moramo se osvrnuti na manipulacije koje proizlaze iz nedavno donesenog Zakona o hrvatskim braniteljima i članova njihovih obitelji. Dvije su teme osobito sporne u ovom Zakonu - produljenje stjecanja statusa hrvatskog branitelja i ratnog vojnog invalida s osnove bolesti te osnivanja Povjerenstva u kojima će liječnički timovi biti imenovani od ministra Medveda, u Ministarstvu hrvatskih branitelja i bez mogućnosti uvida javnosti u imena liječnika i rad Povjerenstva. To je nama neprihvatljivo i daje nam za pravo sumnjati u manipulaciju za stranačke potrebe - ističe se u priopćenju koje potpisuje voditelj SDP-ova Savjeta za ratne veterane, Vinko Kovačić.

Navodi se kako su ovi prijedlozi "na tragu obećanja ministra Medveda prosvjednicima iz Savske 66 za pomoć u rušenju tada predsjednika Vlade Zorana Milanovića i predsjednika Republike Ive Josipovića".

- Većina prosvjednika bili su pripadnici HVO-a pa je tako i koncipiran ovaj Zakon. U fokusu ovih ostvarivanja prava ratnih veterana više od četvrt stoljeća nakon završetka Domovinskog rata su ostvarivanje prava HRVI po osnovi svih bolesti i proširivanja prava članova obitelji ratnih veterana. Na ovaj način dana je mogućnost osobama koje su se 26 godina nakon završetka Domovinskog rata sjetile da su bili hrvatski branitelji te tako posredno stekli status HRVI zbog povišenog tlaka, dijabetesa i sličnih bolesti koje su ionako posljedica određene životne dobi. Ne moramo naglašavati da je tako nešto jedinstven slučaj u svijetu - ističe se u SDP-ovu priopćenju i dodaje kao uz "dobar "poguranac" te bolesti se mogu podvaliti kao posljedica rata".

Podsjećaju da je samo lani po podacima Ministarstva hrvatskih branitelja status ratnih vojnih invalida dobilo 5.497 hrvatskih branitelja. I sve to, ističu SDP-ovci, uz zatvaranje Registra (sada evidencije) ratnih veterana za javnost, koja tako nema uvida tko za naš novac ostvaruje prava iz ovakvog Zakona.

- Uz dužno poštovanje prema nama za doprinos u obrani Domovine, moramo reći da smo u okvirima mogućnosti državnog proračuna kvalitetno zbrinuti, pogotovo kad se usporedi s drugim društvenim skupinama - civilnim invalidima, umirovljenicima, socijalno potrebitim skupinama, mladima. Svako daljnje inzistiranje za izdvajanjem ratnih veterana iz društva, poput izgradnjom posebnih domova za umirovljene ratne veterane, dovode do daljnje getoizacije i nepovjerenja građana prema veteranskoj populaciji. Zbog svega navedenog smatramo ove poteze Ministarstva hrvatskih branitelja manipulacijom ratnih veterana u svrhu dnevne politike i pridobivanja biračkog tijela. Ako to ide iz članarina HDZ-a, to je u redu, ali ako se to radi novcem svih nas, to nećemo podržati - stoji u priopćenju koje potpisuje SDP-ov branitelj i voditelj savjeta Kovačević.

Uz sve, u priopćenju se osvrće i na to što je Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) u suradnji, kako su rekli, s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata, proglasila Medveda za osobu godine 2021. Napominje da se Medved voli hvaliti svojim uspjesima i podrškom koju uživa u braniteljskoj populaciji.

- Ono što ministar ne spominje je da veteranskih udruga iz Domovinskog rata ima otprilike 1.300, a ne samo jedna, te da oko 430.000 živućih hrvatskih ratnih veterana, što je otprilike 80 posto ukupnog broja, ne sudjeluje u radu udruga. Od preostalih 20 posto veterana uključenih u rad udruga, HDZ manipulira s manjim dijelom njemu odanih udruga čiji su grlati predsjednici kupljeni sinekurama. Pitanje je i koliko ti predsjednici imaju podrške među svojim članstvom - zaključuje se u SDP-ovom priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:45