UBIJENI 1991.

Ministar Medved: Potvrđena je identifikacija tri civila i jednog branitelja iz Vukovara i Berka

Njihova su tijela tijekom veljače i ožujka ove godine ekshumirana s lokaliteta Šarviz dola nedaleko Berka
 Vlado Kos/Cropix

U Nacionalnoj memorijalnoj bolnici "Dr. Juraj Njavro" u Vukovaru u utorak su obavljene identifikacije četiri osobe iz Vukovara i Berka koje su bile na popisu nestalih iz Domovinskog rata, a identifikaciji je uz obitelji, bio nazočan potpredsjednik Vlade ministar Tomo Medved.

"Riječ je muškarcima od kojih su tri s područja grada Vukovara, a jedan s područja Berka", izjavio je novinarima ministar hrvatskih branitelja Medved, nakon identifikacije posmrtnih ostataka, koju su potvrdili članovi obitelji.

Istaknuo je kako su identificirana tri civila i jedan hrvatski branitelj, ubijeni 1991. godine. Njihova su tijela tijekom veljače i ožujka ove godine ekshumirana s lokaliteta Šarviz dola nedaleko Berka na vukovarskom području, na kojem je do sada ekshumirano najmanje deset posmrtnih ostataka.

image
Vlado Kos/Cropix

"Obitelji sve četiri identificirane osobe su prihvatile identifikaciju. Proces identifikacije (drugih posmrtnih ostataka) nastavit ćemo sukcesivno kako ćemo dobivati rezultate DNA analize i pozivati obitelji na indentifikaciju", kazao je ministar Medved.

Zahvalio je obiteljima koje su došle na današnju identifikaciju u Vukovar.

Ustrajnost države u pronalasku svih nestalih, probna iskapanja na Šarviz doli se nastavljaju

Naglasio je kako je ovo poruka ustrajnosti, usmjerenosti i odgovornog pristupa Ministarstva hrvatskih branitelja u procesu pronalaska svih nestalih osoba iz Domovinskog rata.

Također je istaknuo važnost pravne regulative odnosno Zakona o nestalim osobama iz Domovinskog rata.

Hrvatska još traga za 1812 nestalih osoba iz Domovinskog rata, naveo je ministar hrvatskih branitelja Medved dodajući kako se u Vukovarsko-srijemskoj županiji traži još 509 od kojih u Vukovaru 379 osoba.

image
Vlado Kos/Cropix

Obraćajući se članovima obitelji nestalih osoba, Medved je kazao da se probna iskapanja na Šarviz doli nastavljaju, do sada je istraženo više od 6.500 četvornih metara, a usporedo se provode i istraživanja na Petrovačkoj doli kod Vukovara.

Podsjetio je kako je na Šarviz doli 1998. godine pronađana jedna pojedinačna, a 1999. još dvije sekundarne masovne grobnice.

Sin identificiranog branitelja Ilije Krivića: Sada možemo na miru otići zapaliti svijeću na očev grob

Među danas identificiranim osobama je i hrvatski branitelj Ilija Krivić (59) iz Vukovara.

"Bit će nam sada kud i kamo lakše živjeti jer ćemo mater i ja imati sada barem grob da se odemo pomoliti. Otac je zatočen među prvima 1991. na vukovarskom Sajmištu. Vidjeli su ga u vojarni zatočenog i od tamo mu se gubi svaki trag", izjavio je Branko Krivić, sin identificiranog Ilije Krivića.

Rekao je kako mu je brat Hrvoje također poginuo u Domovinskom ratu i identificiran je nakon eksumacije iz masovne grobnice u Bogdanovcima.

"Sve ove godine bilo je iznimno teško. Mater je uvijek govorila - samo da ga pronađemo, a sada kada se to dogodilo možemo na miru otići zapaliti svijeću na očev grob", kratko je kazao Branko Krivić koji danas s majkom živi u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:20