SLOBODNI UMJETNICI

Ministar Mesić umjetnicima: Zaradite mjesečno barem 2800 kn i dobit ćete mirovinsko i zdravstveno!

Ministarstvo kulture do kraja tjedna donijet će novi prijedlog Zakona o slobodnim umjetnicima
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Ministar kulture Jasen Mesić ipak je odustao od brzog donošenja prijedloga novog Zakona o samostalnim umjetnicima . Prema informacijama koje su procurile u javnost, u prijedlogu zakona, navodno donesenom bez konzulatacija sa zainteresiranim udrugama, novost je uvođenje minimalnog cenzusa.

Umjetnici bi po novome, ako žele da im država plaća doprinose, godišnje morali zarađivati barem 12 minimalnih plaća a ne bi smjeli zaraditi više od 24 prosječne hrvatske plaće godišnje. Neka vrsta gornjeg cenzusa već je postojala. Planira se po novom zakonu i osnivanje Hrvatskog umjetničkog centra te jačanje pozicije Ministarstva kulture, koje bi trebalo donositi konačnu odluku.

- Ministarstvo kulture je izradilo platformu, a na radnoj skupini je da utvrdi prijedlog zakona, koji će proći i javnu raspravu - kažu u Ministarstvu.

Sve manje posla

Boris Novković, predsjednik Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, napominje kako su u pregovorima s Ministarstvom kulture.

- Naša radna grupa upravo sastavlja svoj prijedlog nacrta novog zakona - kaže Novković. Dodaje kako će se do kraja tjedna znati hoće li proći prijedlog novog zakona i kakav će on biti, naglašavajući da će biti izmjena i u odnosu na informacije koje su se pojavili u javnosti. No, kakvi god bili, sasvim je sigurno da će u zakon biti uvršten maksimalni i minimalni cenzus, za koji nek tvrde da će biti manji od 12 minimalnih plaća.

- Ne želim vjerovati da Ministarstvo kulture sprema ovakav prijedlog zakona u doba sveopće krize. Pa upravo zbog smanjenog opsega posla ja sam, nakon što sam punih sedamnaest godina sama plaćala staž i socijalno, 2010. zatražila pomoć od države, jer mjesečno više nisam mogla odvajati oko 3000 kuna za doprinose, kao nekad - objašnjava Maja Vučić.

- Što će biti ako se razbolim? Mislila sam da se zaslužnim umjetnikom postaje isključivo na osnovi kvalitete, a ne zarade, odnosno nemogućnosti da zbog općeg stanja u društvu mjesečno zaradiš minimalac - kaže pjevačica.

Umirovljenik Drago Diklić, kojemu je nekoć također država plaćala staž i socijalno, ima više razumijevanja za nakanu Jasena Mesića: - Pretpostavljam da se ovakvim nacrtom zakona želi prekinuti praksa da država plaća doprinose ljudima koji ne prikazuju gotovo nikakav dohodak. Htjeli mi to priznati ili ne, činjenica je da na tim listama tzv. zaslužnih umjetnika ima mnogo onih koji nemaju ali baš nikakvih umjetničkih zasluga.

Plaćanje u gotovini

Znam kolege koji su uvjet o tome da postaneš član tog zaslužnog društva, a odnosi se na održavanje tri samostalna koncerta, ispunili na način da su u seoskoj birtiji nastupali za rodbinu i prijatelje. Također, ima mnogo glazbenika koji pristaju svirati samo za gotovinu. Oni fenomenalno žive: ne plaćaju poreze, a država im daje doprinose. Pretpostavljam da Ministarstvo kulture na ovaj način pokušava uvesti malo reda - misli Drago Diklić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:14