REAKCIJA NA STAVOVE EUROPSKE KOMISIJE

MINISTAR MILJENIĆ 'Neće biti nikakvih sankcija, Hrvatska neće ostati bez niti jednog eura'

'Nekim zemljama je trebalo tri, četiri godine, a jednoj čak deset i Komisija nije reagirala'
Zagreb, 080713.Prostorije Ministarstva pravosudja, Vukovarska 49.U sklopu Projekta za pravosudje u regiji Veleposlanstvo SAD-a organiziralo je dvodnevnu interaktivnu radionicu pod nazivom Jacanje kazneno pravnih institucija i vladavine prava u srednjoj i jugoistocnoj Europi - Pristupanje Europskoj uniji i medjunarodna suradnja u suzbijanju transnacionalnog organiziranog kriminala.Na fotografiji: Orsat Miljenic - ministar pravosudja.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding dobila je jednoglasnu potporu kolega iz Europske Komisije koji su predložili aktiviranje članka 39 i uvođenje sankcija Hrvatskoj.

EU UVODI SANKCIJE HRVATSKOJ! Barroso, Reding i Fuele već pokrenuli postupak

- Božica pravde je slijepa. Ona se drži zakona. A vaš zakon je u kontradikciji s europskim pravom - kazala je hrvatskim novinarima Reding na press konferenciji održanoj nakon "Dijaloga s građanima" u Trstu.

REDING ‘Neovisno sudstvo jamstvo je funkcioniranja demokracije’

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić u Dnevniku HTV-a kazao je kako nema nikakav posebni komentar na najavu sankcija.

- Mi imamo svoj stav, oni imaju svoj i stvar ide dalje. Od strane Komisije može biti poduzimanja određenih mjera, no ne sankcije. Građani neće ostati bez ijednog eura, to je sigurno. Naš optimizam se temelji na tome što tražimo jednaka prava kao i ostale zemlje. Ostali nisu dobili sankcije - kazao je Miljenić te dodao:

- Nekim zemljama je trebalo tri, četiri godine, a jednoj čak deset i Komisija nije reagirala. Zašto sada deset mjeseci predstavlja problem? Druge zemlje su bile u identičnoj situaciji. Mi nismo ni u kakvoj talačkoj krizi, posao se obavlja redovito i sve ćemo ispuniti što smo potpisali. I premijer je već u srpnju kazao da ako smo pogriješili da ćemo promijeniti zakon i zakon ćemo promijeniti. Svaka zemlja ima pravo na svoj stav i ima pravo boriti se za njega. Postavili smo rokove i ne vidim u čemu je problem. Zakon će biti na Vladi ovaj četvrtak, zakon će biti izglasan na ovom zadsjedanju Sabora, dakle uskoro, ali će stupiti na snagu 15. sprnja - zaključio je ministar pravosuđa ustrajući u dosadašnjim stavovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:32