NIŠTA OD NOVIH PRAVILA

MINISTAR MORNAR ZAUSTAVIO IZMJENE Vjeronauk i 2015. ostaje na maturi

Ministarstvo je zasad odustalo od izmjena kojima se broj izbornih predmeta na državnoj maturi trebao smanjiti na 10
 Darko Tomaš/CROPIX

Nakon što je Jutarnji list objavio prijedlog Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja da se u školskoj godini 2014./15. ne provode ispiti iz šest izbornih predmeta - filozofije, logike, vjeronauka, etike, latinskog jezika (B razina) i glazbene umjetnosti - jer ih prijavljuje manji broj učenika (manje od 500 po predmetu), iz Ministarstva su poručili: - U ovoj školskoj godini 2014./2015. neće biti promjena u državnoj maturi.

Dodali su da NCVVO kao krovna institucija za provedbu ispita mature radi na dubinskoj analizi državne mature koja bi trebala biti gotova do kraja godine i na osnovi koje će se dati prijedlozi za poboljšanja.

Ministar želio promjene

Prijedlog Nacionalnoga centra o brisanju šest od ukupno 16 izbornih predmeta na maturi bio je proslijeđen Agenciji za znanost i visoko obrazovanje, uz zamolbu da Agencija prijedlog uputi svim visokim učilištima.

Prethodno je o toj temi obavljen i razgovor predstavnika Agencije i Nacionalnog centra. No, i prije nego što su visoka učilišta stigla odgovoriti na prijedlog, iz Ministarstva su poručili kako od promjena u 2015. ipak neće biti ništa, prvenstveno jer je školska godina u tijeku.

Prijedlog će biti razmotren, kažu, nakon dubinske analize petogodišnje provedbe mature u Hrvatskoj koju se Nacionalni centar obvezao napraviti do kraja godine.

U prijedlogu o ukidanju šest izbornih predmeta, u kojem se jasno navodi da je riječ o promjeni vezanoj uz ovu školsku godinu, među ostalim stoji da je sa smanjenjem broja izbornih ispita suglasan i ministar Vedran Mornar. S obzirom na to da je ministar, zajedno s ravnateljem CARNet-a Zvonimirom Stanićem, na službenom putu u Južnoj Koreji, njegovu izjavu o planovima za maturu nismo uspjeli dobiti.

Centar pod istragom

Kako neslužbeno saznajemo, u Nacionalnom centru su svjesni da su s prijedlogom malo zakasnili, za što postoje objektivni razlozi. U centru je, naime, u tijeku istraga DORH-a zbog više prijava o netransparentno potrošenom novcu tijekom mandata bivših uprava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 08:59