AKCIJA MLADIH PORUČILA >>>>'BOLJE GROB NEGO ROB'

Ministar Mrsić na Facebooku: I ja sam nakon fakulteta volontirao za topli obrok i mirovinsko!

Nakon što je ministar Mrsić najavio da bi se moglo uvesti stručno usavršavanje za mlade, nevladina udruga Akcija mladih najoštrije je osudila taj plan, uspoređujući ga sa robovlasničkim društvom
 Dragan Matić / Cropix

ZAGREB - Nakon što je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio da bi se moglo uvesti stručno usavršavanje za mlade, tijekom kojega bi poslodavci morali plaćati doprinose za mirovinsko osiguranje, a država bi isplaćivala i stipendiju u iznosu od oko 1,600kn, nevladina udruga Akcija mladih najoštrije je osudila taj plan, uspoređujući ga sa robovlasničkim društvom .

Akcija mladih pozvala je predsjednika države, premijera, i sve političke dužnosnike da se odreknu svoje plaće kako bi izvukli zemlju iz krize.

U odgovor, Mrsić je na svojoj Facebook stranici objavio objašnjenje koje prenosimo u cijelosti:

- Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, bilježi se rast nezaposlenosti među mladim osobama koje nemaju radno iskustvo te se povećava broj osoba koje su dugotrajno nezaposlene. Namjera je Vlade RH pomoći tim skupinama nezaposlenih poboljšanjem njihove pozicije na tržištu rada. U situaciji kada poslodavci pri zapošljavanju prednost daju osobama s iskustvom, pokušali smo ponuditi nezaposlenima da dođu do prijeko potrebnog radnog iskustva, prime za svoj trud stipendiju i upišu godinu do dvije mirovinskog staža. S druge strane, poslodavcima koji uredno podmiruju obaveze prema svojim zaposlenicima i državi te nisu otpustili "skupu" da bi zaposlili "jeftinu" radnu snagu, omogućili smo da bez zasnivanja radnog odnosa sudjeluju u izobrazbi svojih, vjerojatnih, budućih kadrova.

Nezaposleni koji budu sudjelovali u programu, visoko obrazovani do godinu dana, a osobe sa srednjom stručnom spremom u obrtničkim zanimanjima do 2 godine, primali bi 1600 kuna mjesečne stipendije, a poslodavac bi im plaćao obavezno, mirovinsko osiguranje. Iznos stipendije nije velik, ali je u ovom trenutku maksimum koji možemo ponuditi. Alternativa je ostanak na burzi rada i gubitak u utakmici za radno mjesto zbog nedostatka potrebnog iskustva.

I na kraju, i sam sam po završetku studija, godinu dana stažirao, odnosno volontirao za topli obrok i plaćeno mirovinsko, piše Mrsić.

Reakcije na Facebooku su uglavnom dvojake - dok jedni hvale ideju kao najbolji realni potez koji je trenutno moguće povući kako bi se mladima osigurala barem kakva-takva egzistencija, zapošljavanje i skupljanje iskustva, drugi smatraju da se radi o legalizaciji robovlasništva, te da će poslodavci masovno otpuštati radnike i zapošljavati 'besplatnu' mladu radnu snagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:33