REFORMA SUSTAVA

MINISTAR MRSIĆ POTVRDIO Građani će u mirovinu tek s 67 godina ili 41 godinom radnog staža

Radnici koji sada već imaju 41 godinu staža, ali nemaju dovoljno godina života, od iduće bi godine mogli ići u punu mirovinu bez penalizacije, istaknuo je ministar Mrsić

ZAGREB - Za punu mirovinu bit će potrebno 67 godina života ili 41 godina radnoga staža, rekao je danas ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavljujući promjene koje donosi reforma radnog i mirovinskog sustava.

Radnici koji sada već imaju 41 godinu staža, ali nemaju dovoljno godina života, od iduće bi godine mogli ići u punu mirovinu bez penalizacije, istaknuo je ministar Mrsić gostujući večeras u dnevnicima RTL-a i Nove TV.

Novim zakonom o radu, koji bi, kako očekuje, trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2014., nastojat će se maksimalno zaštititi radnike, ali i omogućiti poslodavcu lakše restrukturiranje poduzeća, najavio je ministar.

Po nacrtu novoga ZOR-a, pojednostavljuje se procedura otkaza, pa bi otkaz mogao dobiti i radnik koji ne prihvati nižu plaću. Poslodavcima se otvara i mogućnost uvođenja fleksibilnijeg radnog vremena - do 60 sati tjedno.

S druge strane, radnici bi mogli pokrenuti štrajk i u slučaju da im plaća kasni samo jedan dan. Bila bi osigurana nova inspekcija rada kao i novi sustav otpremnina. U tu svrhu planira se osnivanje posebnog fonda za otpremnine u koji bi poslodavac uplaćivao dio doprinosa na plaću.

Komentirajući nezadovoljstvo sindikata najavljenim promjenama, ministar Mrsić je istaknuo kako ZOR ni do sada nije bio prepreka otkazima. Najavio je i ubrzavanje postupaka na radnim sudovima kako bi se bolje štitilo radnička prava.

Prijedlog novoga ZOR-a u saborskoj proceduri trebao bi se naći u listopadu. Prije toga, predlagatelji zakona pokušat će postići dogovor sa sindikatima i poslodavcima. No, i ako se dogovor ne uspije postići, to neće biti prepreka slanju zakonskog prijedloga u proceduru, ističe ministar.

U novoj reformi, o kojoj je u tijeku javna rasprava, prijelazno bi razdoblje za povećanje radnog vijeka do 67. godine života trajalo od 2020. do 2031. godine, što znači da bi svi rođeni 1964. i poslije u punu starosnu mirovinu tek sa 67 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:58