SPECIJALNI IZVJEŠTAJ

MINISTAR NA CJEDILU: TOLUŠIĆEV TRGOVINSKI RAT NE PODRŽAVA NITKO! Pravilnik koji je cijelu regiju okrenuo protiv Hrvatske izmijenio je na svoju ruku

 
 Hanza Media

Hoće li trgovinski rat Hrvatske sa susjednim zemljama zbog pravilnika Ministarstva poljoprivrede ipak biti spriječen?

Kako sada stvari stoje, čini se da hoće, i to do kraja ovog tjedna, kažu nam izvori iz Banskih dvora, a i sam ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić za Jutarnji list poručuje kako će se problem riješiti na obostranu korist. Također, premijer Andrej Plenković je u intervjuu za HRT u utorak rekao da je Tolušiću naložio da rješenje nađe u najbržem roku, do kraja ovog tjedna.

No, ovaj je trgovinski rat u nastajanju doveo i do političkih potresa na Markovu trgu, doznajemo od visokih izvora iz državnog vrha. Ministar Tolušić u zadnji je trenutak, naime, zasad izbjegao moguću smjenu, koja se počela ozbiljno neslužbeno spominjati u političkim kuloarima. Tolušić je ovaj sporni Pravilnik, kaže nam naš sugovornik, po kojemu bi zbog postroženih kriterija kontrole uvoza voća i povrća iz trećih zemalja neke inspekcijske pristojbe za susjedne zemlje poskupjele čak 22 puta, donio na svoju ruku, bez da je itko u vrhu državne vlasti znao za to, s čime predsjednik Vlade Andrej Plenković nije bio nimalo sretan. Da Vlada ne stoji iza svog ministra moglo se najbolje vidjeti po tome što nitko iz Banskih dvora nije stao u obranu Tolušića, čak ni kada je šest ministara trgovine iz regije uputilo otvoreni ultimatum Hrvatskoj da povuče sporni Pravilnik.

Kritike HGK

Osim toga, Tolušić se našao na žestokom udaru Hrvatske gospodarske komore koju vodi HDZ-u blizak Luka Burilović, koja je odmah je napala ministra i zatražila da se sporni pravilnik izmijeni. Pravilnik žestoko osporavaju i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. “Odluka o povećanju pristojbi predstavlja još jednu u nizu nepredvidljivih političkih odluka koje za posljedicu imaju stvaranje nepovoljnog poslovnog okruženja i dugoročno vode do smanjenja konkurentnosti gospodarstva. Prilikom donošenja odluka koje imaju utjecaj na gospodarstvo, a u ovom slučaju i na cijelu regiju, potrebno je postupati pažljivije i promišljenije. Kako bi se pomoglo domaćoj poljoprivrednoj industriji, potrebno je pronaći konkretnije i poticajnije mjere. Pozivamo na hitan dijalog i tražimo žurno razrješenje ove situacije”, stoji u izjavi za Jutarnji list Davora Majetića, glavnog direktora HUP-a. S ovakvim Tolušićevim potezom nisu sretni ni u Bruxellesu. “Pozivamo sve strane u trgovinskom sporu zapadnobalkanskih država s Hrvatskom na suzdržanost i izbjegavanje zaoštravanja situacije, kao i da učine sve da se krene u rješavanje tog pitanja”, poručio je glasnogovornik Europske komisije.

Sada kada će, po svemu sudeći, Tolušić morati reterirati od donesenog Pravilnika, izbjeći će i svoju ostavku.

“Točno je da premijer nije bio sretan. Tolušić se malo zaigrao i nitko nije znao kakav pravilnik sprema. Međutim, mislim da od ostavke neće biti ništa jer će se riješiti ovo pitanje”, kaže naš izvor blizak premijeru Plenkoviću.

Svjestan pogreške

I s druge strane političkog brda, na Pantovčaku, u Uredu predsjednice, ostali su zatečeni ovakvim ministrovim potezom. Niti predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović, kažu nam izvori s Pantovčaka, nije bilo drago što je Hrvatska nepotrebno ušla u sukobe sa susjednim zemljama, o kojima ovisi naš izvoz i gospodarski rast. S jedne strane, predsjednica želi stabilizirati odnose sa susjednom Srbijom i poziva srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u Hrvatsku, a s druge strane službena vlast u Zagrebu započinje trgovinske ratove.

“Tolušić jest vjerojatno imao najbolju namjeru, ali je sve to skupa nespretno ispalo”, kaže naš izvor s Pantovčaka.

I doista, vjerojatno nitko ne misli da Tolušić nije imao najbolje namjere zaštititi hrvatske proizvođače, ali način na koji je to napravio nitko iz Banskih dvora niti s Pantovčaka nije podržao. Ali, čini se kako je i on sada svjestan da je napravio pogrešku.

“Komuniciramo s kolegama iz susjednih zemalja, razumijevanje postoji sa svih strana i vjerujem da ćemo riješiti izazove koji su pred nama. Kada budem imao neke detalje znat ćete”, odgovorio je Tolušić na naš upit hoće li se sporni Pravilnik mijenjati, kako je ranije jučer ujutro za N1 izjavio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović.

Najteže sa Srbijom

Šarović je, naime, rekao kako je jučer u nekoliko navrata komunicirao s hrvatskim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem i da je ostvaren određeni napredak u pregovorima, ali konačan dogovor još uvijek nije postignut.

‘’Moj je dojam da smo napredovali i da je hrvatska strana za to da se Pravilnik korigira i da je to u obostranom interesu’’, rekao je Šarović za N1. Dodao je da će do kraja dana razgovori biti nastavljeni i da je neriješeno ostalo ključno pitanje - do koje će razine takse biti smanjene.

‘’Preostao je dogovor oko visine takse po jednom kamionu. Nadam se nekom kompromisu. To je ostalo neriješeno - do koje razine će se takse smanjiti. Moj dojam je da u sjeni ovih prepucavanja, pregovaramo u tijeku dana, i možda to urodi plodom’’, rekao je Šarović. Iz Srbije pak jučer stiže žestoki odgovor srpskog ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića. “Srbiju nitko neće vući za nos. Svaki proizvod porijeklom iz Hrvatske mi kontroliramo po svim međunarodnim pravilima. Nema puštanja u promet dok se ne završe laboratorijske kontrole. Kontroliramo proizvode biljnog i životinjskog porijekla. Velike su vrućine, moramo obratiti pažnju”, poručio je sarkastično Hrvatskoj srpski ministar.

Dokument donesen bez analize tržišta i konzultacije s tvrtkama

1. Što je Pravilnik i zašto je donesen?

Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima donio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kako bi se bolje kontrolirao uvoz voća i povrća iz trećih zemalja. Budući da su fitosanitarni inspektori detaljnije kontrolirali uvoz voća i povrća iz šest zapadnobalkanskih države i Turske, to je više i koštalo, pa je od 15. srpnja naknada povećana s 90 na 2000 kuna i to za svaku pojedinu vrstu voća i povrća.

2. Kako je donesen?

Pravilnik je stupio na snagu 15. srpnja, što je izazvalo pravi trgovinski rat između susjednih zemalja s jedne strane, i Hrvatske s druge, a Srbija je već poduzela i protumjere tako da su svojim mjerama zapravo onemogućili izvoz svježih hrvatskih proizvoda biljnog i životinjskog porijekla. Pravilnik je donesen bez analize tržišta, konzultacija sa zemljama u regiji i procjene kako bi to moglo utjecati na Hrvatsku. Prema izvorima iz Banskih dvora i Pantovčaka, nitko od njih nije bio upoznat s ovim dokumentom, Tolušić ga je donio na svoju ruku, zbog čega premijer Plenković nije sretan.

3. Kako će se ova priča završiti?

Prema našim saznanjima, očito je da će se sporni Pravilnik korigirati, da je Tolušiću i premijer vjerojatno naložio da to napravi jer je shvatio što bi to moglo značiti za hrvatsko gospodarstvo. Ako Hrvatska to ne napravi do kraja tjedna, Srbija i ostale zapadnobalkanske zemlje prijete daljnjim protumjerama, a to ne treba nikome. I HGK, koji je blizak HDZ-u, oštro je napao ministra i zatražio da se Pravilnik izmijeni. Čak se počela neslužbeno spominjati i Tolušićeva smjena ako se problem ne riješi, ali čini se da je to izbjegnuto.

4. Kome je trebao pomoći?

Ministar Tolušić tvrdi kako je njegov cilj isključivo zaštita potrošača. No, prve reakcije gospodarstvenika pokazuju da je jedini rezultat do sada pad izvoza, bacanje voća i povrća na deponije, a u budućnosti potencijalno veće cijene za potrošače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2023 21:36