DRŽAVNE MJERE

MINISTAR OBJASNIO KOME ĆE DRŽAVA PLAĆATI POLA RATE KREDITA Evo koliko morate imati godina, koliko mora koštati stan, mora li biti novogradnja...

 HANZA MEDIA

Subvencioniranje rata kredita mladima koje prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje stajat će državni proračun oko 35 milijuna kuna godišnje, izjavio je u srijedu u Saboru ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević komentirajući novu predloženu povlasticu za mlade.

"Imali smo dobar rezultat u provedbi tog zakona tijekom 2011. i 2012., sada smo napravili procjenu na 1500 nekretnina i očekujemo da će to kroz četiri godine koštati proračun oko 35 milijuna kuna godišnje", izjavio je Kuščević nakon aktualnog sata u Saboru.

Plan je da se prve četiri godine subvencionira 50 posto rate kredita osobama mlađima od 45 godina koji po prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje ili kupuju adekvatni novi veći stan zbog povećanja obitelji.

Po nacrtu zakona, predviđena je maksimalna vrijednost stana od 100.000 eura ili 1.900 eura po metru četvornom, minimalni rok otplate kredita od 15 godina, a maksimalni od 30 godina.

Što se tiče visine kamatne stope, Kuščević je kazao da svakako mora biti ispod 2,95 posto, te da će biti objavljen javni poziv bankama koje će morati ponuditi što bolje kreditne uvjete i što nižu kamatnu stopu.

Dodao je da će nakon proteka godine dana analizirati zakon, njegovu provedbu, učinke na proračun i tada razmisliti o možebitnom produljenju zakona.

"Velika novost je to što će se moći kupovati i rabljeni stanovi i kuće i da ćemo za svako novorođeno dijete, bilo rođeno ili usvojeno, produljiti rok financiranja za dodatne dvije godine", istaknuo je ministar.

Prema simulaciji na bazi vrijednosti stana od 100.000 eura i kredit na 20 godina, kada se odbije porez na nekretnine od četiri posto, stimulacija države iznosit će oko 13.000 eura, kazao je Kuščević.

Naglasio je da onaj tko ima ušteđevinu neće moći aplicirati na tu povlasticu, a zakon se neće odnositi na one koji već otplaćuju kredite.

Stupanje zakona na snagu očekuje do kraja prve polovice sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2023 03:06