RAPORT JAVNOSTI

MINISTAR OBRANE DAMIR KRSTIČEVIĆ O PRVOJ GODINI SVOG MANDATA 'Ponovno ćemo povećati vojni proračun, ovaj put za još 500 milijuna kuna"

“Najvažniji je projekt nabave novog borbenog aviona, a odluka o njemu bit će donesena do 30. studenoga”, rekao je ministar
 CROPIX

“Sve što sam najavio prije godinu uspjeli smo realizirati - povećan je vojni proračun, doneseni su strateški dokumenti iz domene domovinske sigurnosti, novi raspored vojnih postrojbi, pokretanje procesa nabave novog višenamjenskog borbenog zrakoplova, suradnja s domaćom obrambenom industrijom, pomoć civilnim institucijama...”, rekao je jučer na konferenciji za novinare ministar obrane Damir Krstičević u povodu prve godine mandata u Ministarstvu obrane.

Međutim, osim što je govorio o onome što je učinjeno, Krstičević je najavio i neke poteze za sljedeću godinu mandata. Prije svega, najavio je novo povećanje vojnog proračuna u sljedećoj godini za dodatnih 500 milijuna kuna, čime bi se izdvajanje za vojne potrebe podiglo na 1,35 posto BDP-a.

Povratak u Vukovar

U tom slučaju to bi bila druga godina za redom u kojoj se podiže vojni proračun, koji bi u dvije godine narastao za 850 milijuna kuna. Nadalje, Krstičević je u sklopu novog operativnog rasporeda postrojbi Oružanih snaga najavio da, nakon povratka vojske u Sinj, sljedeći mjesec slijedi povratak inženjerijske postrojbe u Vukovar. Sljedeće, pak, godine slijedi povratak Puma u Varaždin te postrojbe mornaričkog pješaštva u Ploče. “Moramo skratiti vrijeme reakcije kada nastupi štetni događaj, a ovakav raspored postrojbi to će nam i omogućiti”, naglasio je ministar. Ova godina u vojnom sustavu bila je “godina vojnika dočasnika i časnika”, a sljedeća, najavio je Krstičević, bit će godina spremnosti pod sloganom “Budi spreman”, misleći pod tim na tjelesnu pripremljenost vojnika.

Govoreći o obrambenim sposobnostima, ministar Krstičević je kao najvažniji projekt naveo projekt nabave novog borbenog aviona. Rekao je kako će odluka o novom avionu biti donesena do 30. studenoga. Sadašnje tehničko stanje MiG-ova 21 najbolje ilustrira ministrovo ponavljanje tvrdnje kako “svaki dan moli Boga da piloti koji polete u MiG-u 21 sretno slete”. Napomenuo je kako su borbeno-izviđački helikopteri Kiowa operativno uvedeni u Ratno zrakoplovstvo. Međutim, bio je vrlo suzdržan oko natječaja za remont deset transportnih helikoptera Mi 171Sh.

Nabava helikoptera

Natječaj je raspisan prije godinu dana, a odluka još nije donesena. “Riječ je o kompleksnom natječaju”, ustvrdio je ministar. Međutim, govoreći o pregovorima s američkom Vladom oko nabave dva helikoptera Blackhawk za pripadnike Zapovjedništva specijalnih snaga, Krstičević je rekao da je konačni cilj potpuna zamjena tehnike istočnog porijekla onom sa zapada. Ministar obrane nije želio previše otkrivati o tijeku razgovora s američkom stranom oko nabave helikoptera, no otkrio je kako bi Blackhawk helikopteri mogli biti nabavljeni po istom principu kao i helikopteri Kiowa, dakle iz viškova američke vojske. “U pregovorima ćemo tražiti veliki popust na cijenu”, naglasio je Krstičević. Prema dostupnim informacijama, ovi helikopteri ne bi bili u sastavu Ratnog zrakoplovstva, nego bi bio začetak zrakoplovne postrojbe unutar specijalnih snaga. Helikopteri su, naime, nezamjenjivo sredstvo specijalaca prilikom njihova upada u neprijateljsku pozadinu, izvlačenje itd.

Ministar Krstičević jučer je najavio da će sljedeće godine u Hrvatsku stići i preostale četiri haubice PzH2000 te da će Ratna mornarica preuzeti novi obalni ophodni brod kada on bude potpuno završen, u skladu s projektom.

Alkoholizirani pripadnik HV-a vraćen iz Poljske u Hrvatsku

Vojni policajac koji je kao pripadnik 1. hrvatskog kontingenta ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj pao na alkotestu prilikom povratka u bazu vraćen je u Hrvatsku i protiv njega je pokrenut stegovni postupak, rečeno nam je u Ministarstvu obrane. On je zamijenjen drugim vojnikom koji se već nalazi u Poljskoj.

Ovaj vojni policajac samo nekoliko dana nakon dolaska u Poljsku prilikom ulaska u bazu zaustavili su u rutinskoj kontroli alkotestiranja poljski vojni policajci. Zbog pozitivnog alkotesta kratko je zadržan te ubrzo vraćen u postrojbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:36