VOJSKA

Ministar obrane Mario Banožić: ‘Hrvatska vojska nije poligon za politička nadmetanja‘

‘Nikada neću svojim postupkom, ma koliko me netko želio dovesti u taj položaj, dovesti HV da bude tema za političko odgovaranje‘
Mario Banožić
 Vlado Kos/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić rekao je u petak kako Hrvatska vojska nije poligon za politička nadmetanja, poručivši kako on nikada svojim postupkom neće dovesti Hrvatsku vojsku da bude "tema za političko odgovaranje".

"Ključ je Hrvatska vojska koja se treba razvijati. Ona nije poligon za politička nadmetanja. Nikada neću svojim postupkom, ma koliko me netko želio dovesti u taj položaj, dovesti Hrvatsku vojsku da bude tema za političko odgovaranje. Ona je prije svega nama na čast, pogotovo u ovim vremenima kada obilježavamo 30 godina Oružanih snaga i svaki tjedan imamo bar jedan događaj", rekao je Banožić novinarima nakon sastanka s kosovskim ministrom obrane.

Podsjetio je i kao će njegovom odlukom, temeljem Zakona o obrani, Hrvatska vojska biti prisutna u Okučanima na obilježavanju 26. obljetnice Vojno-redarstvene akcije "Bljesak". Dodao je i kako nikada nije izdavao odluku o tome gdje će biti načelnik Glavnog stožera i zapovjednici grana, pa neće to učiniti ni sada.

Nema predsjednikove vojske, ima samo Hrvatska vojska

"Riječ je o ljudima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, ljudima koji su duboko svjesni nastanka Hrvatske vojske i načina na koji je nastala. Isto tako su svjesni činjenice da svako obilježavanje događaja, kao što je "Bljesak", je na ponos novim generacijama koje trebaju iz postupaka učiti kako se treba ponašati i voljeti svoju državu", kazao je. Stoga, ističe, očekuje i da se svi ponašaju u tom duhu.

"Znači, nema predsjednikove vojske, ima samo Hrvatska vojska i ona je definirana Zakonom o obrani", poručio je. Podsjetivši i da je Zakon o obrani donijet u lipnju 2013. godine kada je premijer bio Zoran Milanović, Banožić je rekao da aktualni predsjednik Republike sigurno zna koje su promjene unesene u taj zakon u odnosu na razdoblje prije toga.

"Tada su nastale bitne promijene i ministar obrane je taj i sudjeluje u kreiranju proračuna i u odluci na koji se način taj proračun troši te podnosi izviještaj Vladi, odnosno i Saboru", kazao je. Istaknuo je i kako poštuje ovlasti koje ima predsjednik Republike kao Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga i one su jasno definirane u Ustavu RH.

Banožić je rekao i da je u članku 47. Zakona o obrani propisano kada predsjednik Republike, kao Vrhovni zapovjednik, preuzima zapovijedanje vojskom.

Ministar obrane time se nadovezao na polemiku i jučerašnju izjavu predsjednika republike Zorana Milanovića da će u njegovu izaslanstvu u Okučanima biti vojni zapovjednici, a "tko će biti s Plenkovićem, to ne znam, ali oni neće".

"Mislim da je ovo tema koja je vrlo štetna za Hrvatsku vojsku i da se na ovaj način politizira vojska. Zakon o obrani je propis koji treba biti podloga za daljnje opremanje, modernizaciju vojske i njeno razvijanje. Ovakve teme kao što smo sada imali po pitanju mirovnih misija, operacija, suradnja s drugim državama i potpora civilnim institucijama. Dok god sam ministar toga ću se držati i neću sigurno stavljati niti jednog zapovjednika bilo kakvom odlukom u neugodan položaj gdje će i s kim oni biti", poručio je.

Upitan o otvorenom pismu tri braniteljske udruge koje je među ostalima potpisao i bivši HDZ-ov saborski zastupnik te novi predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Stevo Culej, a u kojemu se poziva državni vrh na zajedničko polaganje vijenaca u Okučanima, Banožić je rekao i da je to zajedništvo i dogovoreno na zajedničkom sastanku koji je bio između Ministarstva obrane, MUP-a, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ureda predsjednika, Ureda predsjednika Vlade i Hrvatskog sabora.

Tada se, rekao je, dogovorilo da će se taj dan obilježiti zajednički, sukladno epidemiološkim mjerama na način da će se sukcesivno polagati vijenci. "Ono što treba iz ovoga proizaći je pozitivna poruka zašto obilježavamo 26 godina od operacije "Bljesak". I to je ono što mora biti jedina poruka", poručio je Banožić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:21