BULJEVIĆ U EKSKLUZIVNOM INTERVJUU ZA GLOBUS

MINISTAR OBRANE 'Susjedstvom se širi islamizacija, religijski ekstremizam. Trebamo novi model obranekoji mora profunkcionirati - ODMAH'

 Darko Tomas, Robert Fajt / EPH

“Domovinska sigurnost kao model mora profunkcionirati odmah. Pogledajte, suočavamo se s religijskim ekstremizmom, laganom islamizacijom šireg susjedstva. Oko tisuću ljudi iz našeg susjedstva bori se za Islamsku državu. Zato je važno da svi segmenti sustava sigurnosti budu uvezani i da koordinirano, učinkovito funkcioniraju”, kaže u razgovoru za Globus novi ministar obrane Josip Buljević.

Iskusni obavještajac, dugogodišnji ravnatelj SOA-e, prvi put otvoreno je progovorio o svom obavještajnom radu i kako se od “tajnih” poslova prebacio na “javne”. “Vjerujte, s vlastitom suprugom nisam mogao razgovarati o poslu kojim sam se bavio.”

Na pitanje kako je živjeti s tajnama Buljević kaže da se na to s vremenom navikne. “Vi imate više informacija, pratite procese od početka, utječete na neke procese, pokušavate raditi sve da biste bolje razumjeli stvari i da to bude korisno za vašu državu.” Za Buljevićem se povlači afera s prisluškivanjem novinarke Helene Puljiz, a on odgovara da s tim nije imao veze. “Podmeće mi se taj slučaj iako s njim nisam imao nikakvu dodirnu točku, a kamoli odgovornost. ‘Slučaj Puljiz’ dogodio se u listopadu 2004., a tada sam bio načelnik Odjela za protuobavještajne poslove i bavio sam se stranim službama.

Za šefa operative postavljen sam u prosincu, dakle dva mjeseca nakon što je izbila ta afera.” Bivši premijer Milanović za Buljevića je rekao da je radio loše. “Rekao je Milanović još štošta, no ja se neću spuštati na tu razinu komunikacije. Što se mog rada u SOA-i tiče, mogu reći da sam na njega ponosan.” Ministar kaže da će se o mogućoj nabavi višecijevnih lansirnih raketa, što je izazvalo reakcije u Srbiji, tek razgovarati i da treba napraviti analize i donijeti političku odluku. “Ulaganje u obranu je ulaganje u vlastitu sigurnost i svaka država ima pravo razvijati vlastite sustave obrane. Ne miješamo se susjedima i očekujemo da oni čine isto.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:44