NOVI POČETAK

MINISTAR OD ODBORA DOBIO POTPORU ZA POKRETANJE NOVOG PROCESA NABAVE BORBENIH AVIONA Najavio i osnivanje međuresornog Povjerenstva

Damir Krstičević
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je Vijeće za obranu prošlog tjedna dalo zeleno svjetlo za pokretanje novog procesa nabave borbenih aviona, ministar obrane Damir Krstičević u srijedu ujutro na sjednici saborskog Odbora zatražio je potporu i mišljenje za pokretanje ovog procesa i od njegovih članova.

U svom uvodnom govoru ministar Krstičević otkrio je nekoliko podataka važnih za budući proces nabave. Prema njegovim riječima, Hrvatska kreće u nabavku eskadrile, odnosno 12 aviona, ali je naznačio kako bi se do tog broja moglo doći postepeno.

- Ako ne možemo nabaviti 12 aviona, moguće je onda manje, pa postepeno doći do definiranog broja - najavio je Krstičević. Prema njegovim riječima, novi proces nabave višenamjenskih borbenih aviona treba pokrenuti imajući u vidu potrebne sposobnosti te raspoložive financijske mogućnosti Republike Hrvatske.

On je vrlo jasno poručio da "situacija po pitanju stanja borbenog zrakoplovstva zahtjeva pametno, pažljivo, ali i žurno djelovanje". Priznao je da Ratno zrakoplovstvo ima mali broj operativno raspoloživih borbenih aviona i sve ograničenije mogućnosti obuke pilota i održavanja njihove razine uvježbanosti i spremnosti.

- Vidjeli ste da je i Srbija našla način kako modernizirati svoje zrakoplovstvo i vjerujem da će i Hrvatska pronaći način kako modernizirati svoje zrakoplovstvo.

Krstičević je otkrio i sastav međuresornog Povjerenstva koje će se baviti nabavkom aviona. U njemu će biti predstavnici Ureda Predsjednice, Ureda Predsjednika Vlade, MORH-a, ministarstava vanjskih poslova, financija, gospodarstva te Sigurnosno obavještajne agencije, Vojno-sigurnosno obavještajne agencije i Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost.

Povjerenstvo bi bilo nadležno za pripremu i provedbu cijelog postupka nabave te bi imalo zadaću predlagati Vladi i drugim nadležnim tijelima donošenje odgovarajućih odluka.

Krstičević je na sjednici naglasio kako smatra da bi u tom međuresornom povjerenstvu "trebao biti predsjednik i potpredsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora s obzirom da je u u pitanju vrlo važan projekt visoke financijske vrijednosti koji mora biti transparentan i zakonit".

Ministar obrane istaknuo je kako je "pitanje obrane i nabave višenamjenskog borbenog aviona nadstranačko pitanje, traži potporu pozicije i opozicije i zato smatram kako je vrlo važno da se Hrvatski sabor uključi u ovaj proces".

To bi bio i prvi put da je Hrvatski sabor uključen u operativni dio rada. Ministar obrane je članovima Odbora jasno poručio i kako u obzir dolaze samo ozbiljne ponude.

- Kupnja višenamjenskog borbenog aviona mora biti dugoročna strateška odluka. Kod kupnje aviona nije riječ o običnoj trgovini te zato trebaju biti na djelu samo ozbiljni dogovori i ugovori.

Osim nabavku aviona, Povjerenstvo bi trebalo istražiti i opcije za obuku pilota za višenamjenski borbeni avion te bi u vezi s tim predložilo Vladi i drugim nadležnim tijelima donošenje odgovarajućih odluka.

- Ljude što prije moramo poslati van na edukaciju zato što mladi piloti danas malo lete - naglasio je Krstičević.

Članovima Odbora poručio je kako "osim jačanja obrambenih sposobnosti države nabavom višenamjenskih borbenih aviona šaljemo svijetu širu poruku, a ta poruka je da je Republika Hrvatska financijski stabilna zemlja, zemlja prosperiteta i gospodarskog rasta i da je Hrvatska zemlja koja je sposobna realizirati ovako složen projekt".

Krstičević se u srijedu ujutro pred članovima Odbora još jednom osvrnuo na propali proces nabavke izraelskog F16 Barak.

- Danas kao i početkom godine smatram kako smo proces nabave višenamjenskoga borbenog aviona vodili zakonito i odgovorno s dužnom pažnjom, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima. Nastala situacija nije bila plod krivih procjena ili nestručnog i nesavjesnog rada bilo koga u Republici Hrvatskoj - poručio je ministar obrane.

On je otkrio da je 31. siječnja osnovao Povjerenstvo za izradu analize i izvješća u vezi s postupkom nabave višenamjenskoga borbenog aviona na čijem čelu je bio direktor Glavnog stožera, kontradmiral Robert Hranj. Krstičević je rekao da je izvješće vrlo sadržajno na 80 stranica, s prijedlogom mjera o kojima je upoznao Predsjednicu Republike, premijera i načelnika Glavnog stožera.

Kako javlja MORH, Odbor za obranu Hrvatskog Sabora jednoglasno je dao pozitivno mišljenje vezano za pokretanje novog procesa nabave višenamjenskoga borbenog aviona

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:10