MLJEKARSKI RAT - 4. DAN

Ministar odbio posredovati, mljekari i dalje prosvjeduju

 Krajač/CROPIX

. Dok traju prosvjedi, dijaloga neće biti, budući da se njima stvara atmosfera pritiska i dezinformiranja javnosti, ali i malih proizvođača čije su proizvodnje ugrožene zbog neisporuke mlijeka. Vlada i Ministarstvo poljoprivrede neće pristati na ucjene i dosadašnji način rješavanja problema u resoru poljoprivrede.”

Sastanak nije održan

To je priopćenje Ministarstva poljoprivrede stiglo danas poslijepodne, kada se očekivalo da će se predstavnici seljaka, prerađivača mlijeka i Ministarstva dogovoriti o otkupnoj cijeni mlijeka. No, sastanak unatoč najavama nije ni održan, a prosvjed je nastavljen na svim punktovima - ispred Dukata, Sirele i KIM-a.

Blokada Slavonske

Današnji, četvrti dan prosvjeda počeo je burno, dolaskom dvadesetak traktora đakovačkih prosvjednika koji su odmah blokirali Slavonsku aveniju u Zagreb u

.

Nakon apela prosvjednicima da odblokiraju ulaze cisternama u mljekare, iz Dukata su upozorili da nisu uspjeli prikupiti oko milijun litara mlijeka i da zbog toga u petak nije radilo 300 radnika. Pretrpljenu štetu još zbrajaju, ali procjenjuju da je višemilijunska. Potporu Dukatu dao je i Josip Pavić, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV), koji je osudio blokiranje mljekara koje “ugrožava 4500 kooperanata koji žele predati svoje mlijeko”.

Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka (HSUPM), koji broji 5000 proizvođača mlijeka i predstavlja 90 posto velikih proizvođača, optužen je da je pokvario pregovore oko otkupne cijene mlijeka.

Optužila ga je Udruga proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije koja je, navodi se u priopćenju, očekivala da će se na Savjetu za mlijeko postići dogovor s prerađivačima mlijeka kada je sve pokvareno prosvjedom.

Legitimna institucija

To je i stav Ministarstva poljoprivrede koje navodi da su u srijedu, 15. veljače, na sastanku Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka doneseni zaključci kojima je napravljen veliki pomak.

“Mljekare su izašle ususret proizvođačima samom činjenicom da su, nakon dugog niza godina, pristale na izravne pregovore oko formiranja cijene mlijeka sa svojim udrugama proizvođača. Ponavljamo da je zaključke Savjeta prihvatila većina sudionika sastanka, uključujući i predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore kao legitimne institucije koja je osnovana s ciljem da artikulira i zastupa interes svih poljoprivrednih proizvođača”, navodi se u pripćenju i u izjavi za medije ministra Tihomira Jakovine.

Bez prolijevanja

Danas nije bilo prolijevanja mlijeka, a podršku prosvjednicima dali su predstavnici Hrvatskog seljačkog saveza. Udruga dalmatinskih mliječnih farmi Milko ogradila se od prosvjeda navodeći da ponašanje prosvjednika koji su mlijekom prali noge šteti ugledu proizvođača mlijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:08