PO BRZOM POSTUPKU

Ministar odustaje od javnih ovršitelja: Dužnicima ipak neće plijeniti televizore, perilice i namještaj

Pljenidbe televizora i hladnjaka iz stanova dužnika u Hrvatskoj neće biti ni nakon 1. srpnja ove godine, kada istječe odgoda primjene Zakona o javnim ovršiteljima. Ministarstvo pravosuđa potpuno je odustalo od instituta javnih ovršitelja.

Aktualna vlast, naime, smatra da bi uvođenje ovršitelja dovelo do potpunog poremećaja u postupanju i povećanog opterećenja sudova, a ovrhe se ne bi mogle provoditi, primjerice, kod ovršenika koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj. Naplata potraživanja obavljat će se i dalje prvenstveno ovrhom na računima, a u iznimnim slučajevima ovrhom na pokretninama i nekretninama.

Rok od 15 dana

Za provedbu će i dalje biti zadužena Fina, ali nakon najavljenih izmjena Ovršnog zakona i Zakona o naplati novčanih tražbina postupak će biti zamjetno kraći, a dužnicima jeftiniji.

- Pravna osnova za plaćanje proširuje se s rješenja o ovrsi na sudsku presudu nakon osam ili 15 dana roka za dobrovoljno podmirenje duga. Tada presuda postaje ovršna za utvrđeno potraživanje. Ovo je revolucionarni korak i za dužnika i za vjerovnika jer se ovršni postupak skraćuje, skraćuje se i tijek kamate, a troškovi se smanjuju - pojasnila je zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt uz napomenu kako će kamate na dug obračunavati Fina.

Zaštita dostojanstva

Što se tiče ovrhe nad pokretninama i nekretninama, ubuduće će to biti iznimka, kaže S. Artuković Kunšt, i prakticirat će se tek u slučajevima kada dužnik nema račun ili nikakva primanja.

- Postupak zapljene pokretnina i nekretnina bit će u nadležnosti suda, a ovrhovoditelj će morati biti prisutan u postupku. Ovršene pokretnine prodavat će se samo na jednoj aukciji, bez ponavljanja, kako bi se zaštitilo dostojanstvo dužnika - kaže Artuković Kunšt. Napominje kako je vjerovnicima ovrha na imovinu ionako posljednje prihvatljivo rješenje, kada se iscrpe sve ostale mogućnosti, dodaje Artuković Kunšt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 21:52