PROMJENA?

MINISTAR OSTOJIĆ GUBI PODRŠKU MILANOVIĆA I LINIĆA Premijer odlučuje: Ostaje li ili odlazi

Ministar Linić traži uštede, a Ostojićev resor samo gomila nove dugove

Ministar zdravstva Rajko Ostojić je čovjek iz sustava, liječnik. Osjetljiv je, emocionalan, kad su u pitanju kolege koje vode institucije unutar tog sustav, pa je njegova popustljivost veća.

Postavlja se pitanje: je li on pravi čovjek za provođenje reformi u zdravstu? - pita se izvor iz vrha Vlade komentirajući sve očitije nezadovoljstvo premijera Zorana Milanovića te ministra financija Slavka Linića s ministrom zdravstva Rajkom Ostojićem.

Više od dvije godine imao je Ostojić na čelu ministarstva da pokrene reforme.

Vlada mu je na proljeće 2013. sanirala više od tri milijarde kuna duga bolnica, ali u međuvremenu je sustav stvorio novih - 1,5 mlijardi kuna duga!

Danas taj dug iznosi oko 3,5 milijarde kuna!

Je li Ostojić pravi čovjek za reforme u zdravstvu?

- To će u konačnici odlučiti premijer Milanović - odgovara nam visoki izvor u Vladi.

Premijer Milanović sve češće, doznajemo, dvoji: Rajko Ostojić ili Siniša Varga, šef Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Varga mu se sve više nameće. Odlučnije napada.

Ostojić s reformama stoji. Dapače stvara nove dugove.

Varga odlučno najavljuje izdvajanje HZZO-a iz Riznice.

Time i odnosi među njima - Ostojićem i Vargom - sve su napetiji.

- Zategnuto je među njima već neko vrijeme. Varga priča jedno, Ostojić drugo, međusobno ne komuniciraju. Puštaju spinove u medije - govori nam drugi izvor iz Vlade.

Osim premijeru Milanoviću, Varga je sve bliži i ministru financija Slavku Liniću od kojeg je Ostojić, pak, sve udaljeniji.

Linić je Vargi dao zeleno svijetlo za izdvajanje HZZO-a iz Riznice, a i sam premijer Milanović sve ga otvorenije podržava.

Primjećuje to i naš izvor iz vrha Vlade. Kaže da se reforma zdravstva odvija presporo odnosno da nikakve uštede još nisu ostvarene, a kamoli reforme provedene.

- Ta priča ide presporo. Ništa vidljivo se nije dogodilo. Pritiščemo s master planom bolnica da se barem krene u reorganizaciju, iako ni te projekcije nisu Bog zna kakve, riječ je zapravo o malim uštedama, ali moramo od nekud početi - kaže naš izvor.

Vrh Vlade nezadovoljan je jer nakon što s sanirali dio starog bolničkog duga, u međuvremenu je stvoren novi dug.

- Naravno da je stvoren novi dug kad nije provedeno restrukturiranje, kad su troškovi stalno veći od prihoda. Nadam se samo da u procesu pregovora sa sindikatima neće doći do novog povećanja troškova. Borba u tom resoru tek predstoji - najavljuje nam izvor.

Smatra da će 2014. godina u zdravstvu biti presudna.

- Prihode jednostavno treba uravnotežiti s rashodima, a sektorski gledano zdravstvo nam ove godine treba biti prioritet - kaže naš izvor.

Nastavlja da je Ostojić čovjek iz sustava, pa da je u prijateljskim odnosima s mnogima nad kojima bi te reforme trebao provesti.

- Nekad je možda bolje da određeni resor predvodi menađer izvan sustava koji je potpuno lišen emocija vezanih uz taj sustav - kaže te dodaje da je pitanje smjene Ostojića ipak pitanje širih okolnosti, pa da to neće biti jednostavna odluka.

Naš drugi izvor iz Vlade smatra da šef HZZO-a Varga ima dobre namjere te podržava izdvajanje HZZO-a iz Riznice.

- Varga želi promjene, reforme. Želi da se HZZO izdvoji kako bi novcem koji raspodjeljuje mogao i upravljati. Ministarstvo je trom mehanizam koji se ne bi trebao baviti operativom nego politikom, strategijama... - govori nam naš drugi izvor iz vrha Vlade.

Također dodaje da ne misli da Varga pretendira na funkciju ministra.

- Samo je krenuo u reforme, a premijer će morati odlučiti što s Ostojićem, ostaje li ili odlazi - kaže naš izvor.

Vladajući su očito jako nezadovoljni presporim reformama u zdravstvu, a stanje se od dolaska Ostojića nije poboljšalo, mjere koje je poduzeo nisu dale rezultate.

Dugovi u zdravstvu unatoč sanaciji bolnica kreću se oko 3,5 milijarde kuna, a obveze umjesto u zakonskom roku od 60 dana podmiruju se u rokovima od 220 dana, a liste čekanja da ni ne spominjemo.

Ni master plan bolnica ne bi donio drastične uštede, ali bi se, kažu, barem krenulo s reformama.

- Očito postoje problemi. Komunikacija u resoru je sve lošija, a rezultata nema - komentira naš treći izvor.

Pozicija ministra Ostojića sve je nesigurnija.

Ministar financija Linić pritišće s uštedama, a Ostojićev resor gomila nove dugove.

Premijer Milanović nameće mu šefa HZZO-a Vargu s kojim sve slabije komunicira, a u prilog mu ne idu ni javni sukobi s njim.

Vladajući se pod pritiskom gorućih državnih problema sve više međusobno sukobljavaju. Prošli tjedan grmilo je među ministrima Gordanom Marasom i Slavkom Linićem, a ovaj tjedan isplivalo je i nerazumjevanje između Varge i Ostojića. Ministar Linić sve je nervozniji.

Pa primjerice prihodi HZZO-a u 2012. godini iznosili su 21,3 milijarde kuna, a na zdravstvenu zaštitu potrošeno je 19,7 milijardi kuna, naknade za bolovanja na teret HZZO-a, porodiljne i druge naknade još 2,4 milijarde kuna te troškove samog HZZO-a dodatnih 389,9 milijuna kun HRK. Ukupni trošak u prethodnoj godini iznosi 22,6 milijardi kuna. Potrošeno je 1,2 milijarde kuna više nego je uplaćeno na račun fonda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:50