SMRT BIVŠEG SPECIJALCA

Ministar Ostojić: Završena je interna istraga, Beneta je počinio samoubojstvo

Beneta je bio jedan od trojice bivših policijskih specijalaca optuženih za ratni zločin u selu Grubori

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je danas da je internom istragom o okolnostima smrti Igora Benete utvrđeno da je taj bivši pripadnik specijalne policije počinio samoubojstvo.

Ostojić je prije sjednice vlade izjavio da je završena interna istraga o Benetinoj smrti te da je konačan zaključak da je počinio samoubojstvo.

Beneta je bio jedan od trojice bivših policijskih specijalaca optuženih za ratni zločin u selu Grubori kraj Knina u kojemu je nakon akcije "Oluja" ubijeno šestero srpskih civila. Lani u travnju njegovo je tijelo pronađeno obješeno u šumi na zadarskom području. Policija je izvijestila da je riječ o samoubojstvu, no u posljednje vrijeme bila su sve glasnija nagađanja da je Beneta ubijen kako ne bi svjedočio protiv suboraca te da se to pokušava zataškati.

Ministar Ostojić potvrdio je da zna za informaciju da je njegov prethodnik na ministarskom položaju Tomislav Karamarko primio prijetnje od srbijanske mafije. Rekao je da se mora procijeniti svaku prijetnju i u ovom trenutku nastaviti daljnju zaštitu.

Na upit jesu li prijetnje ozbiljne nije želio odgovoriti. "Nemojte me to pitati znate da vam to nikad neću reći", kazao je Ostojić.

U hrvatskim medijima danas je objavljeno da je Karamarku zaprijetio Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam, koji u beogradskom zatvoru čeka rasplet suđenja zbog ubojstva novinara tjednika "Nacional" Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića. Nagađa se da je Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) napravila sigurnosnu procjenu i utvrdila da se informacija o prijetnji pokazala pouzdanom.

Ostojić je na upit novinara kazao i da istraga o prijetnjama smrću bivšem potpredsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu nije gotova i da ne zna kada će završiti.

Na upit je li vladajuća koalicija dobivala prijetnje rekao je da ne može kazati za neki konkretni slučaj. "Ali ako se to dogodi s njima ćemo ozbiljno postupiti", rekao je.

Odgovorio je i da je prijedlog novog zakona o policiji završio svu proceduru do vlade, ali je na mišljenju kod Europske komisije (EK).

"EK na to mora dati svoj stav i dok to ne dobijemo ne možemo ići na vladinu sjednicu, odnosno to ne želimo jer smo se tako dogovorili s komisijom. Ako bude nekih primjedbi, vjerujem da ćemo biti u prilici da ih otklonimo i to je trenutna situacija", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 15:47