REFORMA

MINISTAR PAVIĆ DEMANTIRA 'Vlada neće omogućiti dokup mirovina. Ne ulazimo u taj posao'

Marko Pavić
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić opovrgnuo je u četvrtak informacije iz medija da će Vlada omogućiti dokup mirovina onima koji imaju uvjete za prijevremenu mirovinu, poručivši da država ne ulazi u taj posao.

Večernji list je objavio da će Vlada osnovati dvije nove državne tvrtke, jednu koja će se baviti isplatom mirovina iz drugog i trećeg mirovinskog stupa, te će s njom ući u konkurenciju privatnom sektoru, i drugu koja će se baviti dokupom mirovina.

"Država svakako ne ulazi u taj posao, intencija osnivanja mirovinskog osiguravajućeg društva pod Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje je isplata mirovina iz 2. stupa. U zakonskom prijedlogu bila je to samo jedna od mogućnosti, ali u konačnom prijedlogu je neće biti", izjavio je Pavić novinarima pred Banskim dvorima.

Cilj mirovinske reforme je održivost mirovinskog sustava i povećanje mirovina, a s osnivanjem državnog mirovinskog osiguravajućeg društva smatramo da država može kvalitetnije, bolje i efikasnije raditi taj posao, rekao je Pavić.

Na pitanje je li u daljnjim razgovorima sa sindikatima spreman na dodatno popuštanje u vezi penalizacije prijevremenog odlaska u mirovinu Pavić je poručio kako uvijek spreman za razgovor.

"Vid penalizacije je povezan i s mogućnošću rada umirovljenika, jer ne želimo da automatski svi idu u prijevremenu mirovinu i onda nastave raditi na istom radnom mjestu, no mi smo spremni opet sjesti sa sindikatima i poslodavcima i svim zainteresiranim stranama", kazao je Pavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 21:43