MIROVINSKA REFORMA

MINISTAR PAVIĆ 'Moramo si priznati da samo 20 posto Hrvata odradi 40 godina, svi ostali manje, prosječni staž nam je znatno kraći nego u EU'

 
Ministar Marko Pavić
 Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić boravio je u utorak u radnom posjetu Šibeniku. Za Jutarnji list komentirao je aktualnu sindikalnu inicijativu '67 je previše' o prikupljanju potpisa za referendum kojim se zahtijeva da se prag za odlazak u mirovinu sa 67 vrati na 65 godina života.

- Ono što svakako želim istaknuti, to je da je već 5 godina i šest mjeseci na snazi zakonska odluka da hrvatski građani idu u mirovinu sa 67 godina. To je doneseno 2013. godine za vrijeme vlade SDP-a. Ono što mogu reći to je da cjelovita mirovinska reforma ima za cilj veće mirovine uz stabilizaciju javnih financija. Ova Vlada je do sada povisila mirovine za 7,54 posto. Dodatno povećanje od 3,13 posto mogu očekivati oni građani s najnižom mirovinom i to od 1. srpnja ove godine. Međutim, moramo si priznati situaciju da je samo 20 posto hrvatskih umirovljenika odradilo puni radni staž od 40 godina. Da je prosječni radni staž umirovljenika u Hrvatskoj 30 godina i dva mjeseca, da je prosječni staž u Europskoj uniji 35 godina, a primjerice u Njemačkoj 37 godina i osam mjeseci - kazao je ministar Marko Pavić.

Ono što smo mi vidjeli, dodao je Pavić, to je da oni naši građani koji su odradili puni staž, dakle 40 godina ili njih 20 posto, imaju u prosjeku više mirovine, preko 4,5 tisuće kuna.

- Drugim riječima, želimo osigurati dulji boravak u svijetu rada. Stoga se naši građani ne trebaju bojati ni brinuti. Još jednom ih umirujem. Oni koji rano ulaze na tržište rada s 18 i 19 godina, moći će s 41 godinom staža ići u mirovinu sa 60 godina. Oni koji studiraju do 25. ili 26. godine ići će sa 65 godina u mirovinu. A samo oni koji neće ostvariti 41 godinu staža, radit će do 67. godine. Ono što sada vidimo na tržištu rada, a takvi trendovi će se dalje održati, jest da imamo rekordno nisku nezaposlenost od 7,9 posto i isto tako značajno zapošljavanje ili 96,5 tisuća više zaposlenih u zadnje tri godine. Mladi koji ulaze na tržište rada svakako će imati posla - rekao je ministar Pavić.

- Ovo što govorimo o odlasku u mirovinu sa 67 godina odnosi se za 14 godina kada će se životni vijek hrvatskog građana znatno produljiti. U posljednjih 15 godina on se kod nas produžio za 5,5 godina, a očekujemo da ćemo doći do europskog prosjeka. Sve europske države sada imaju 67 godina za odlazak u mirovinu, a Njemačka razmišlja o 70 godina. Prema tome, činimo sustav dugoročno stabilnim i povisujemo mirovine kako bismo mogli osigurati dostojanstvenijim život naših umirovljenika. Ova Vlada je svjesna da su mirovine male. I moja baka ima malu mirovinu od 1800 kuna, ali smo podjednako tako svjesni da moramo osigurati dugoročno održiv sustav, da ne bi doveli do njegova kolapsa - veli ministar mirovinskog sustava.

Istaknuo je da zahtjevi Sindikata ukupno koštaju 45 milijardi kuna, što će, ako referendum prođe, imati za posljedicu smanjenja mirovina od pet do sedam posto i kredite za našu djecu i unuke.

- Našu mirovinsku reformu pohvalila je Europska komisija i Standard & Poor's te nam je rečeno da je upravo ova reforma jedan od razloga povećanja kreditnog rejtinga i indikator da idemo u dobrom smjeru. Stoga bih još jednom poručio građanima da radimo na tome da mirovine budu veće, ali i da financijski sustav bude održiv - zaključio je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:06