IZNOS MINIMALCA

Ministar Piletić: ‘Idući tjedan razgovori o povećanju iznosa minimalne plaće‘

Poslodavci i sindikati već su poslali svoje prijedloge njezinog povećanja, a kreću se od 8 do 27 posto

Marin Piletić

 Nera Simic/

Ministar Marin Piletić najavio je da će se idući tjedan sastati stručno povjerenstvo za praćenje i analizu kretanja minimalne plaće koje će Vladi uputiti konačni prijedlog, budući da su poslodavci i sindikati već poslali svoje prijedloge njezinog povećanja, a kreću se od 8 do 27 posto.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike potvrdio je u srijedu, nakon sastanka stranaka parlamentarne većine održanog u Banskim dvorima, da su raspravljali i o prijedlozima vezanima uz visinu minimalne plaće s obzirom na to da su članovi povjerenstva, socijalni partneri - HUP i sindikati, već dostavili svoje prijedloge.

"Povjerenstvo će se sastati već idući tjedan u Ministarstvu rada i onda ćemo Vladi uputiti i konačni prijedlog. Za sada imamo raspon prijedloga o povećanju minimalca za 8 do najviše 27 posto", rekao je Piletić.

Potpredsjednik Vlade Medved žurno će nadopuniti imovinsku karticu

Novinari su ministra pitali i za komentar činjenice da potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nije u imovinskoj kartici prijavio imovinu koju je naslijedio.

Ministar Piletić napomenuo je da je potpredsjednik Vlade već komentirao cijeli slučaj te da je, s obzirom na to da je riječ o ostavini koju je naslijedio od roditelja i dijeli je zajedno s braćom i sestrama, dao "jasno naslutiti da će ju unijeti u imovinskoj kartici".

"Ovdje nije riječ o neprijavljivanju stečene, kupljene ili neke druge imovine nego o nekretninama koje su u njegovo vlasništvo prešle rješenjem o nasljeđivanju", rekao je Piletić te istaknuo da je Medved cijeli slučaj "okarakterizirao kao propust koji će u sljedećih nekoliko dana ispraviti".

Ministar Medved je nakon smrti roditelja, kao jedan od nasljednika, na ostavinskoj raspravi 2022., naslijedio dio zemljišta na području Općine Cetingrad, odgovorili su iz Ministarstva hrvatskih branitelja Hini na upit o cijelom slučaju.

"Radi se o naslijeđenim suvlasničkim dijelovima zemljišta. Kako je javni bilježnik po službenoj dužnosti proveo upis vlasništva u zemljišne knjige, ministar Medved je propustio izvršiti nadopunu imovinske kartice što će, svjestan nenamjernog propusta, žurno ispraviti", poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:33