PRIJEDLOG VLADE

Ministar Piletić: ‘Paket povećanja koeficijenata je vrijedan 880 milijuna eura‘

Piletić je ponovio da reforma sustava plaća ima za ciljeve jednaku plaću za jednak rad

Marin Piletić

 Ronald Goršić/Cropix

Ministar rada Marin Piletić izjavio je u ponedjeljak nakon predstavljanja prijedloga uredbe o koeficijentima za obračun plaća zaposlenih u državnim i javnim službama kako je njezin učinak 880 milijuna eura, a nezadovoljstvo prijedlogom izrazili su sindikati javnih službi.

Piletić je ponovio da reforma sustava plaća ima za ciljeve jednaku plaću za jednak rad te da će na taj način plaće za ožujak rasti za oko 13,5 posto.

Fiskalni učinak novih koeficijenata iznosi 880 milijuna eura, istaknuo je Piletić napominjući kako to, zajedno sa svim prethodnim povećanjima i dodacima na plaće, kumulativno iznosi ukupno 1,5 milijardu eura.

"Predstavili smo danas i popis radnih mjesta koja su sa 960 konsolidirana na 400. Sindikati ih mogu razmotriti do srijede kada će dobiti cjelokupnu uredbu. Uz veće plaće šaljemo jasnu poruku za 244.000 državnih i javnih službenika da je primjerenija plaća kontinuitet Vladine politike", kazao je Piletić.

Najavio je nastavak socijalnog dijaloga i kroz novoosnovano Vijeće za praćenje sustava plaća.

Piletić je rekao i kako je teško očekivati da svi budu zadovoljni no i dodao da dok god ima prostora za dogovor nema potrebe za bombastičnim najavama štrajkova i prosvjeda.

U ime zaposlenih u javnim službama Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja izrazio je nezadovoljstvo prijedlogom uredbe.

Vlada je, kazao je, obećala da će im u srijedu dostaviti cjeloviti prijedlog a danas bi trebali dobiti popis radnih mjesta.

Izrazio je nadu da su u kratkom roku još mogući pomaci u pozitivnom smislu te najavio da će nakon konzultacija s članstvom vidjeti kako dalje.

"Štrajk je uvijek opcija i sve su opcije otvorene", rekao je Kroflin.

"Prema Vladinom prijedlogu rast plaća bi bio na razini prosječno od 13,5 posto. Mi smo tražili povećanje od 20-ak posto, a dobili smo 11 posto. Problem je nesrazmjer, osobito u ‘finom podešavanju‘"., istaknuo je Kroflin ocijenivši kako sindikati nisu bili dovoljno konzultirani u cijelom tom postupku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:49