NAPETA ATMOSFERA

Ministar poručio da neće pristati na ucjene, Ribić prvo odbio odgovoriti na pitanje o svojoj plaći pa onda priznao da ima primanja kao državni tajnik

Pregovore u Ministarstvu rada i socijalne skrbi napustili su čelnici sindikata obrazovanja, nezadovoljni jer im predstavnici Vlade nisu odgovorili postoji li termin za razgovor o izmjeni koeficijenata složenosti poslova, zbog kojih su već treći tjedan u štrajku
Željko Stipić, Vilim Ribić, Josip Aladrović
 CROPIX

Nakon sastanka predstavnika Vlade i sindikata javnih službi o osnovici plaće, obje su se strane obratile javnosti.

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić kaže da je njihov glavni interes, s obzirom na to da su sindikati obrazovanja u štrajku, to da se riješi problem zbog kojeg štrajkaju.

Idući sastanak u ponedjeljak

'Kako nikakav dogovor o bilo kojem pitanju, pa ni oko napuštanja sastanka, nije postignut mi smo na sastanku o osnovicama ostali. Ministar Marić je ponovio ono što je premijer rekao u Saboru, a od strane sindikata je poručeno da to nije dobro i da dezevuira pregovaranje', rekao je Stipić i dodao da je za sada Vlada spremna jedino pregovarati o dinamici isplate ponuđenog povećanja od 6,12 posto, javlja N1.

Stipić je izrazio nezadovoljstvo i činjenicom da konzultacija s Vladom nije bilo i ranije, a najavio je idući sastanak za tjedan dana.

'Startna pozicija Vlade je povećanje osnovice 6,12 posto, a startna pozicija sindikata je 18,3 posto. Ima svega dva tjedna, proračun je vrlo brzo pa ćemo vidjeti, idući sastanak je u ponedjeljak', kaže Stipić, prenosi N1.

Upitan o plaćama sindikalnih čelnika, rekao je da je njegova plaća barem duplo manja od one premijera Plenkovića i dodao da je premijerova izjava o plaćama sindikalnih čelnika 'niski udarac'.

'Plaća čelnika sindikata Preporod poznata je svim članovima tog sindikata. Barem barem duplo je manja od premijerove', kaže Stipić.

Ribić: 'Pitanja o plaćama sindikalaca propaganda protiv sindikata'

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava da nema niti jednog razloga da se ozbiljno ne razmotre zahtjevi sindikata javnih službi.

"Vlada je rekla da je njezin fiskalni kapacitet 1,2 milijarde kuna i da se svi trebamo naći u tom okviru. To znači rast osnovica od 6 posto i ništa drugo, to je njihova startna pozicija . Mi smatramo da je našom analizom fiskalni kapacitet 4,7 milijarde kuna", izjavio je Ribić novinarima nakon završetka prvog kruga pregovora o osnovica plaća u javnim i državnim službama.

"Prošle godine je 4 milijarde kuna bilo za Uljanik, nije li 250.000 ljudi vrijedno kao i jedno poduzeće Uljanik", upitao je Ribić ustvrdivši kako se u 10 godina nikada nisu odvojili odgovarajući novci za javne službe, što je dovelo do zaostajanja plaća za 18 posto za onima u privredi.

"Sada imamo rast BDP-a, imamo povoljnu fiskalnu situaciju, dakle nema nijednog razloga da se zahtjevi sindikata barem ozbiljno ne razmotre i o njima ne razgovara", kazao je Ribić poručivši kako su zahtjevi sindikata "više nego realni".

Na novinarski upit kolika je njegova plaća Ribić prvo nije želio odgovoriti, uputivši "pozdrave urednicima", no potom je rekao kako je ona u visini državnog tajnika. Smatra da su pitanja o plaćama sindikalaca propaganda protiv sindikata jer se time želi stvoriti svađa između sindikalnih čelnika i članova sindikata.

Prethodno su predstavnici sindikata državnih službi početak pregovora o osnovici, u kojima Vlada nudi povećanje u idućoj godini za 6,12 posto, ocijenili kao dobar početak istaknuvši da treba napraviti i analizu koeficijenata.

Pregovore u Ministarstvu rada i socijalne skrbi napustili su čelnici sindikata obrazovanja, nezadovoljni jer im predstavnici Vlade nisu odgovorili postoji li termin za razgovor o izmjeni koeficijenata složenosti poslova, zbog kojih su već treći tjedan u štrajku.

Aladrović: 'Razgovaramo s 11 sindikata, a ne dva pa su napustili sastanak'

Nakon sastanka sa sindikatima oglasio se i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović. Kaže da je zadovoljan sastankom sa sindikatima državnih službi, a manje zadovoljan sastankom sa sindikatima javnih službi.

'Što se tiče prvog sastanka usuglasili smo protokole, razgovarali o osnovici i jednokratnim materijalnim pravima. Ne mogu se oteti dojmu da smo postigli visok stupanj suglasja', rekao je Aladrović, javlja N1.

Kada je riječ o sastanku sa sindikazima javnih službi, Aladrović kaže da se na početku vidio 'performans sindikata osnovnih i srednjih škola'.

'Mi smo ove pregovore s javnim službama održali iz razloga što smo pristali na zamobu sindikata da pregovore prebace s petka na ponedjeljak, a onda je postojala intencija privatizacije sastanka. Razgovaramo s 11 sindikata, a ne dva pa su napustili sastanak', rekao je ministar i dodao da se o koeficijentima neće razgovarati.

'Mi ovdje štitimo sve javne službe, danas je bilo 11 sindikata, ako netko planira privatizirati sastanke za parcijalne interese mi kao Vlada na to nećemo pristati. Na stolu su sve opcije koje su bile i ranije, mislim da ćemo vrlo brzo poduzeti mjere i vidjet će se u narednim danima', kaže ministar Aladrović i dodaje da će se do četvrtka odlučiti hoće li država platiti štrajk.

Kada je riječ o HNS-u, ministar Aladrović kaže da Vlada neće pristajati na ucjene pojedinaca i jednoobrazno ponašanje, javlja N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:46