‘NEŠTO TREBA MIJENJATI‘

Ministar pravosuđa o pljački u INA-i: ‘Meni kao građaninu ovo djeluje neshvatljivo i nestvarno‘

Ministar pravosuđa Ivan Malenica smatra kako nešto treba mijenjati i poduzeti da se stvari poput velike pljačke u INA-i ne događaju

Ivan Malenica

 Damjan Tadic/Cropix

Ministar pravosuđa Ivan Malenica gostujući u Dnevniku Nove TV komentirao je slučaj malverzacija u trgovini plinom i ocijenio da je neshvatljivo da se takve stvari mogu događati.

"U narednom razdoblju se trebaju poduzeti određene aktivnosti, prije svega mislim na reviziju i na kontrolu funkcioniranja naftne kompanije, da se utvrdi tko je odgovoran. Postoji li nečija odgovornost, je li upravljačka struktura loša, treba li uvesti neke kontrolne mehanizme. Na resornom ministarstvu je da provede određene aktivnosti da se utvrdi nečija odgovornost", rekao je Malenica.

Upitan je i što će biti ako se pokaže da je upravljačka struktura bila loša.

"Ne bih prejudicirao rezultate određenih aktivnosti, ali svakako, ako je upravljačka struktura loša, treba poduzeti nešto da se ovakve stvari ne događaju. Ili, ako postoje slične situacije, da se utvrde i da se spriječe ovakvi događaji", kaže ministar, kako prenosi Dnevnik.hr.

"Ova situacija pokazuje da nešto treba mijenjati. Djeluje nestvarno da Ina na ovakav način može poslovati, da se na ovakav način mogu izvući ovolike količine novca", odgovorio je na pitanje čudi li ga lakoća poslovanja u INA-i.

"Meni kao običnom građaninu je neshvatljivo da se ovakve stvari mogu događati", dodao je.

Na pitanje mogu li se ugovori koje je Damir Škugor potpisao samo tako poništiti, odgovorio je: "Treba vidjeti pravnu narav tih ugovora, što oni sadržavaju. To će se tek utvrđivati. Sigurno da će se u tim aktivnostima voditi dobrobiti INA-e". Dodao je da bi trebalo poduzeti sve pravne mehanizme da se ova situacija otkloni.

"Ne poznajem dovoljno način poslovanja i upravljačku strukturu INA-e, ali nešto treba poduzeti ako tih ugovora ima, da se revidiraju, da se provede kvalitetna revizije čitavog poslovanja INA-e", odgovorio je na pitanje je li problem sistemski.

"Na pravosudnim tijelima je da sad odrade. Prvo da se provede istraga, da se napiše i potvrdi optužnica i da krene sudski postupak. Ja mogu samo istaknuti da smo mi kao Vlada i Ministarstvo pravosuđa i uprave izmjenama Zakona o kaznenom postupku ukinuli mogućnost višestrukog vraćanja presude. Idemo u smjeru da se ubrzaju sudski postupci", rekao je i pohvalio se da su zadnjih nekoliko godina već neki postupci skraćeni.

Na pitanje o kritikama oporbe da premijerovi ljudi u Vladi nisu vidjeli da HDZ-ovac krade, Malenica je odgovorio: "Oporba se sad malo probudila nakon ljetnog sna, onako bezidejna, pa ne zna što će reći pa govori neistine. Vlada je jasno komunicirala da bez obzira na stranačku pripadnost nema nedodirljivih. Pravosudna tijela su neovisna", kaže Malenica koji ne misli da je vrijeme za izbore.

"Mislim da smo jasno pokazali da su državna tijela odradila svoj posao, da su utvrdila da postoji određeni problem, da postoje određene kriminalne aktivnosti i dajemo punu podršku neovisnim tijelima da tako i dalje nastave", rekao je.

Na pitanje kako komentira da je uhićen i čelni čovjek Hrvatske odvjetničke komore, Malenica je odgovorio: "Svakako to nije dobra poruka reputacijski za odvjetničku profesiju. Baca se sjena na čitavu odvjetničku struku", zaključio je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 07:16